AFM lansează, la 14 noiembrie, Programul „Stații de reîncărcare cu putere normală”
Telex » Știri 21 octombrie 2022
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță lansarea Programului privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice și/sau hibrid plug-in în localități, prin instalarea de stații de reîncărcare cu putere normală în perioada 14 noiembrie 2022, ora: 1000 - 23 decembrie 2022, ora: 1400. În această perioadă sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, solicitanții vor putea depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.
„Crearea conturilor de utilizator în aplicația informatică de către solicitanții instituții publice, inclusiv unitățile de învățământ de stat, unitățile administrativ-teritoriale, precum și subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București, localitățile care nu sunt unități administrativ-teritoriale, dar sunt atestate ca stațiuni turistice și asociațiile de dezvoltare intercomunitară se va putea realiza începând cu data de 7 noiembrie 2022”, precizează AFM, într-un comunicat.
Obiectivul Programului îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie electrică. Scopul Programului este îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin stimularea utilizării vehiculelor electrice și vizează dezvoltarea transportului ecologic, prin instalarea de stații de reîncărcare cu putere normală.
Solicitanții eligibili în cadrul programului sunt: ▪ instituțiile publice, inclusiv unitățile de învățământ de stat; ▪ unitățile administrativ-teritoriale, precum și subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București; ▪ localitățile care nu sunt unități administrativ-teritoriale, dar sunt atestate ca stațiuni turistice; ▪ asociațiile de dezvoltare intercomunitară.
Suma alocată sesiunii de finanțare este de 500 milioane lei.
Fiecare dintre acești beneficiari va putea aplica pentru instalarea de stații de reîncărcare și va putea beneficia de finanțare în procentaj de 100% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui astfel de proiect, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.
Suma maximă finanțată pentru instalarea unei stații de reîncărcare reprezintă 100% din totalul cheltuielilor eligibile și este de: ▪ 20.000 lei pentru o stație de reîncărcare cu o putere de minimum 3,7 kW și maximum 7,3 kW; ▪ 60.000 lei pentru o stație de reîncărcare cu o putere de minimum 7,4 kW și maximum 22 kW.
Finanțarea se acordă pentru fiecare categorie de solicitant, astfel: ▪ instituție publică, inclusiv unitatea de învățământ de stat - maximum 400.000 lei; ▪ UAT - municipiul București - maximum 10.000.000 lei; ▪ subdiviziune a municipiului București - maximum 9.000.000 lei; ▪ UAT - municipiu de rang I - maximum 5.000.000 lei; ▪ UAT - municipiu de rang II - maximum 4.000.000 lei; ▪ UAT - oraș - maximum 2.000.000 lei; ▪ UAT - comună - maximum 1.000.000 lei; ▪ UAT - județ - maximum 4.000.000 lei; ▪ UAT atestată stațiune turistică de interes național - maximum 3.000.000 lei; ▪ UAT atestată stațiune turistică de interes local - maximum 2.700.000 lei.
În cazul localităților care nu sunt UAT și sunt atestate stațiuni turistice, finanțarea se poate acorda după cum urmează: ▪ localitate atestată ca stațiune turistică de interes național - maximum 3.000.000 lei; ▪ localitate atestată ca stațiune turistică de interes local - maximum 2.700.000 lei.
La momentul atingerii pragului de 150% din totalul bugetului alocat sesiunii, aplicația informatică nu va mai permite înscrierea solicitanților, precizează AFM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane