AFM: Programul Iluminat Public se va lansa la 19 august
Telex » Știri 22 iulie 2022
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că, începând cu data de 16 august 2022, unitățile administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului Iluminat Public își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul instituției. „Ulterior, începând cu data de 19 august 2022, ora 10.00, solicitanții vor depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create”, se menționează într-un comunicat al AFM.
„Am semnat dispoziția de demarare a Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public. Acest program reprezintă un sprijin pentru comunele, orașele și municipiile din România care doresc să-și modernizeze sistemele de iluminat public, întrucât proiectul de ghid prevede o finanțare de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție. Aceste îmbunătățiri se vor reflecta în optimizarea consumului de energie și, implicit, în reducerea facturilor la utilități, precum și în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.
Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500.000.000 lei.
Finanțarea se acordă în procentaj de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.
Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraș sau municipiu care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică.
Finanțarea în cadrul acestui program se va acorda în funcție de categoria unității administrativ-teritoriale, respectiv: ▪ pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori - maximum 1.000.000 lei; ▪ pentru comune cu o populație de peste 5.001 de locuitori - maximum 2.000.000 lei; ▪ pentru orașe - maximum 3.000.000 lei; ▪ pentru municipii de rang 0 - municipiul București - maximum 50.000.000 lei; ▪ pentru municipii de rang I - maximum 6.000.000 lei; ▪ pentru municipii de rang II - maximum 5.000.000 lei.
Înscrierile în aplicație se realizează în limita a 150% a bugetului alocat Programului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane