Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an
Numărul 20, 25-31 mai 2022 » Breviar statistic
Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an, a spus președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuș, în cadrul unei conferințe de presă, menționând că va trimite inspectorii la firme pentru a afla ce se întâmplă, relatează Agerpres. „Am observat un fenomen în primele patru luni, arieratele curente, deci diferența dintre ceea ce s-a declarat și s-a achitat este undeva la 12 miliarde de lei. Deci este o creștere a stocului de arierate curente unde acolo se poate acționa foarte rapid. Să recuperăm, dar, în același timp, să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară, dar nu poate să achite integral. Nu știu, să vă dau un exemplu. Gradul de conformare voluntară la declarare îl avem undeva la 95,59%, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6% și de aici apare această diferență între ceea ce omul declară, își asumă că trebuie să plătească, dar nu reușește să achite. 12 miliarde în patru luni este o sumă care mie îmi ridică niște semne de întrebare și acolo trebuie să facem niște verificări atente să îndreptăm să vedem ce se întâmplă”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuș. El a spus că acest lucru se poate face discutând cu agenții economii și, în acest sens, va trimite inspectorii de la colectare pentru a discuta la firmele respective.
„Parcă ne-am săturat toți să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde și el doi covrigi și un suc într-un chioșc la colțul străzii”, a precizat șeful ANAF, care a menționat, în context, că acest lucru nu mai trebuie să se întâmple. „Pentru mine este foarte greu, ca președinte al ANAF, să conving un contribuabil că pe lângă obligația legală de a-și achita impozitele și taxele, achitarea acestora este și un act de responsabilitate civică. Dacă avem venituri mai mari reușim ca educația să fie mai modernă în România pentru copiii noștri, reușim să avem un sistem de sănătate mai performant și, de asemenea, de ce nu, infrastructură, că toți ne plângem că drumurile nu sunt bune, nu avem apă, nu avem canal. Toate acestea se pot realiza dacă avem venituri mai mari, iar aceste venituri nu se pot aduna decât prin plata corectă a impozitelor și taxelor”, a afirmat Lucian Ovidiu Heiuș.
El a menționat că, în primele trei luni ale anului, ANAF a reușit să aducă un plus de 57,3 milioane de lei, făcând un plan de 100,1%, iar ponderea veniturilor nete colectate în PIB este de 5,8%.
„Ca președintele al ANAF știu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF poate să devină respectabil. Respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovadă inspectorii fiscali, respectat de cetățeni pentru că vom asigura resursele necesare funcționării statului și în același timp angajații ANAF trebuie să-și recâștige propriu respect și să fie mândri că fac parte din această instituție. Acesta este crezul meu și asta vreau să las la finalul mandatului meu: un ANAF respectabil”, a spus Lucian Ovidiu Heiuș.
Potrivit unui comunicat de presă al instituției, ANAF își propune să continue seria de rezultate bune obținute în primele două luni al anului, când s-a înregistrat o creștere a încasărilor cu 12,049 miliarde de față de perioada corespondentă din anul 2021. Astfel, la finele primului trimestru, se înregistrează un plus de 13,445 miliarde de lei.
Totodată, în conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale, respectiv Legea nr. 317/2021 a bugetului de stat pe anul 2022 și Legea nr. 318 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, precum și cu repartizarea lunară a programului anual de încasări, programul de încasări venituri bugetare alocat Agenției Naționale de Administrare Fiscală (inclusiv programul aferent activității vamale) pentru primele trei luni ale anului 2022 a fost de 82,605 miliarde de lei, fiind colectată suma de 82,662 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un grad de realizare de 100,1% a programului, respectiv un plus de 57,3 milioane de lei.
În ceea ce privește ponderea în PIB a veniturilor brute colectate de ANAF în primele trei luni ale anului 2022, aceasta este de 6,5%, respectiv cu 0,4 p.p. peste cea din 2021, când s-a înregistrat 6,1%, iar a veniturilor nete colectate de ANAF în primele trei luni ale anului 2022, aceasta este de 6,3%, respectiv cu 0,5 p.p. peste cea din 2021, când s-a înregistrat 5,8%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane