Agricultura, cea de-a doua sesiune de consultări pentru proiectul „România competitivă”
Telex » Știri 14 iulie 2016
Astăzi are loc cea de-a doua sesiune de consultări în cadrul Proiectul „România competitivă”, cu tema Agricultura, domeniul fiind unul dintre cele mai importante în condiţiile în care jumătate din populaţia României trăieşte în mediul rural, potrivit unui document de lucru publicat pe site-ul Ministerului Economiei. „România deţine una dintre cele mai întinse şi fertile zone agricole. Măsurile pentru stimularea agriculturii prevăd dezvoltarea sistemului de irigaţii, creşterea structurilor asociative în rândul fermierilor şi revigorarea învăţământului agricol. În acelaşi timp, trebuie stimulate sectoarele de nişă precum agricultura ecologică, unde România are un bun potenţial de avantaj competitiv într-o ramură ce înregistrează o creştere rapidă la nivel internaţional”, se arată în document.
Aceeaşi sursă precizează că nefinalizarea cadastrului agricol (doar 21% din terenurile şi clădirile agricole fiind incluse în cadastru până în februarie 2016) scade valoarea activelor, le face greu tranzacţionabile şi impietează asupra rezultatelor economice. „Reticenţa fermierilor români de a intra în structuri asociative cu scop lucrativ (1% din total) reduce economiile de
scală şi îngreunează investiţiile în infrastructură. Mai puţin de 15% din suprafaţa amenajabilă cu sisteme de irigaţii este, de fapt, irigată în anul 2015, în timp ce schimbările de climă afectează grav recoltele în jumătatea de sud a ţării. Învăţământul profesional agricol a fost redus drastic din 1995, iar agricultorii români nu beneficiază de o consultanţă de specialitate conform practicilor din UE. Doar 7% au studii agricole”, potrivit documentului Ministerului Economiei.
Printre obiectivele documentului de lucru se află creşterea la 20%, până în 2020, a ponderii fermierilor mici şi mijlocii incluşi în structuri asociative cu scop lucrativ, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii principale de irigaţii pe o suprafaţă de 820.000 ha până în anul 2020 şi revigorarea învăţământului agricol şi a consultanţei agricole prin creşterea până la 20% a ponderii fermierilor cu studii de specialitate.
(Sursa: Agerpres)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial