AI va avea impact asupra a 40% din locurile de muncă la nivel mondial, mai ales în economiile avansate
Numărul 2, 17-23 ian. 2024 » Conectarea la era digitală
Inteligența artificială (AI) va afecta aproximativ 40% din locurile de muncă la nivel mondial, potrivit președintei Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, citată de Mediafax. Economiile avansate vor fi mai afectate decât cele în curs de dezvoltare. "În cele mai multe scenarii, AI va înrăutăți probabil inegalitatea globală".
Într-o postare pe blog, Georgieva a estimat că aproximativ 60% din locurile de muncă din economiile avansate ar putea fi afectate de inteligența artificială, în timp ce doar aproximativ 30% din locurile de muncă din economiile în curs de dezvoltare ar putea fi afectate, relatează Business Insider.
Ea a mai afirmat că inteligența artificială ar putea duce la reducerea salariilor și a angajărilor, precum și la apariția unor noi forme de inegalitate.
Kristalina Georgieva a făcut apel la factorii de decizie politică să ia măsuri pentru a atenua impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii. Aceste măsuri ar putea include investiții în educație și formare profesională, precum și crearea de sisteme de siguranță socială pentru lucrătorii afectați.
Economiile avansate vor fi mai afectate din cauza "capacității AI de a avea un impact asupra locurilor de muncă înalt calificate", a spus Georgieva.
FMI nu este singura instituție care lansează semnale de alarmă cu privire la AI. În martie, Goldman Sachs a afirmat într-un raport că AI ar putea afecta peste 300 de milioane de locuri de muncă.
Vicepreședintele LinkedIn, Annesh Raman, a declarat într-un interviu din noiembrie că inteligența artificială va reduce valoarea competențelor tehnice, făcând mai importante competențele sociale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile