AIEA și-a îmbunătățit estimările privind energia nucleară, pentru prima dată după catastrofa de la Fukushima
Numărul 35, 22-28 sept. 2021 » Lumea în care trăim
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și-a îmbunătățit estimările privind expansiunea globală a energiei mondiale, pentru prima dată în ultimii 10 ani, transmite DPA, preluată de Agerpres. Dezastrul care a avut loc la 11 martie 2011 la centrala nucleară Fukushima Daiichi, din Japonia, a pus o frână în dezvoltarea sectorului de energie nucleare.
Cu toate acestea, pentru eliminarea combustibililor fosili în lupta schimbărilor climatice, multe țări se gândesc acum să se îndrepte spre energia nucleară, a apreciat AIEA.
Potrivit celui mai optimist scenariu prezentat de Agenție, capacitățile globale de producție a energiei nucleare ar putea să se dubleze, până la 792 de Gigawați în 2050, ceea ce ar reprezenta un plus de 10% comparativ cu prognozele de anul trecut. Potrivit AIEA, acest lucru va putea fi atins grație noilor tehnologii din sectorul energiei nucleare. Acestea includ producția de hidrogen și utilizarea unor reactoare mai avansate.
Conform unui scenariu mai conservator al AIEA, capacitățile globale de producție a energiei nucleare ar urma să rămână aproximativ la același nivel de 392 de Gigawați.
Anul trecut, aproximativ 10% din energia electrică la nivel mondial a fost produsă în centrale nucleare. Conform scenariului optimist al AIEA, această pondere a energiei nucleare ar urma să crească ușor până la aproximativ 12% în 2050.
Chiar dacă organizația consideră energia nucleară drept o formă de energie curată, Germania și alte state au decis să elimine energia nucleară din mixul lor energetic, având în vedere riscurile de siguranță și problemele ridicate de depozitarea deșeurilor nucleare.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică este o organizație internațională creată în 1957, sub egida ONU. AIEA include în prezent 171 de state.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial