Ajutor de minimis pentru listarea la bursă a întreprinderilor
Numărul 21, 29 mai - 4 iun. 2024 » Curier legislativ
În Monitorul Oficial nr. 484 din 24 mai 2024 a fost publicat Ordinul nr. 2049/2024 al ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis „Listarea la bursă a întreprinderilor”. Noua reglementare instituie o schemă de ajutor de minimis transparentă pentru acordarea de sprijin întreprinderilor în vederea listării la bursă, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C9 (Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare), investiția I3 (Scheme de ajutor pentru sectorul privat), măsura 2 (Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă).
Obiectivul schemei îl constituie sprijinirea dezvoltării întreprinderilor prin acordarea de sprijin financiar nerambursabil, sub formă de grant, pentru facilitarea accesului la finanțarea pe piața de capital, prin emisiunea de noi acțiuni. Prin această schemă se urmărește acordarea de finanțare unui număr de minimum 280 de întreprinderi.
Schema de ajutor de minimis se aplică tuturor întreprinderilor cu capital majoritar privat care au sediul social în România și se listează pe oricare dintre segmentele administrate de Bursa de Valori București (BVB).
Schema nu se aplică: a) întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse pescărești și de acvacultură; b) întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul prelucrării și comercializării produselor pescărești și de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza prețului sau a cantității de produse achiziționate sau introduse pe piață; c) întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole; d) întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul prelucrării și comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri: ▪ atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza prețului sau a cantității unor astfel de produse achiziționate de la producători primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective; ▪ atunci când ajutoarele sunt condiționate de transferarea lor parțială sau integrală către producătorii primari; e) întreprinderilor care desfășoară activități legate de export către țări terțe sau către alte state membre, respectiv direct legate de cantitățile exportate, precum și activități destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export; f) în cazul în care ajutoarele sunt condiționate de utilizarea preferențială a bunurilor și serviciilor naționale față de bunurile și serviciile importate.
Un solicitant care își desfășoară activitatea atât în sectoare/domenii eligibile, cât și în sectoare/domenii neeligibile, nu poate beneficia de finanțare în temeiul acestei scheme.
Sprijinul acordat în cadrul prezentei scheme constă în finanțare nerambursabilă sub formă de grant din fonduri europene aferente PNRR, sub forma unui ajutor de minimis. Granturile vor fi acordate pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 8% din valoarea subscrierilor, în limita sumei de 300.000 euro/ întreprindere pentru admiterea la tranzacționare pe piața reglementată administrată de BVB, respectiv în limita sumei de 70.000 euro/întreprindere pentru admiterea la tranzacționare prin Sistemul multilateral de tranzacționare administrat de BVB (piața AeRO). Intensitatea ajutorului de minimis este de 70% din totalul cheltuielilor eligibile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național