Ajutor financiar de până la 2.500 de lei pe lună pentru firmele care angajează șomeri
Numărul 35-36, 8-21 sept. 2020 » Direct de la sursă
Subvențiile venite din partea ANOFM se acordă pe o perioadă de 12 luni și pentru anumite categorii de vârstă. Valoarea ajutorului acoperă 50% din salariul persoanei nou-angajate.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că va acorda angajatorilor subvenții lunare în cuantum de cel mult 2.500 de lei pentru încadrarea în muncă a persoanelor care au împlinit vârsta de 50 de ani sau a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani.
„Prin această măsură ANOFM susține inserția/reinserția pe piața muncii a persoanelor ale căror contracte de muncă au fost afectate direct de epidemia SARS-CoV-2 și, totodată, asigură ajutor financiar angajatorilor pentru susținerea plății salariilor”, se arată într-un comunicat de presă.
Astfel, potrivit art. III din OUG nr. 92/2020, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, până cel târziu la data de 31 decembrie 2020, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgență sau a stării de alertă primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.
De aceeași facilitate pot beneficia și angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârșitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani.
Pentru acordarea sprijinului financiar, persoanele care fac parte din cele două categorii menționate în actul normativ amintit trebuie să fie înregistrate ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, iar angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni prevăzut în textul ordonanței.
Sprijinul oferit de ANOFM se aplică, în aceleași condiții, și în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere.
Pentru acordarea acestor sume, angajatorii încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în raza căreia aceştia îşi au sediul social, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020.
Toate documentele necesare accesării acestei măsuri se pot descărca și transmite ulterior agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă de pe platforma aici.gov.ro.
ANOFM amintește că numărul unic de telefon – 021.444-0000, la care cetățenii pot suna pentru a obține informații suplimentare este în continuare disponibil. Call-centerul funcționează în același interval orar ca și până în prezent, respectiv între orele 09:00 – 16:00 de luni până joi și vineri între 09:00 – 13:00.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial