Ajutorul de minimis pentru fermieri ar putea crește la 25.000 euro
Numărul 9, 13-19 martie 2018 » Fonduri europene
Comisia Europeană (CE) a propus modificarea regulilor ce guvernează ajutorul de stat în sectorul agricol, prin creșterea volumului maxim de ajutor de minimis ce poate fi acordat, fără o aprobare prealabilă, pe o perioadă de trei ani și pe exploatație agricolă, de la 15.000 la 25.000 euro. Propunerea vine ca răspuns la cererile statelor membre de a îmbunătăți sprijinul acordat fermierilor, în paralel cu reducerea sarcinii administrative și fără distorsiuni aduse pieței.
Propunerea de modificare are în vedere și stabilirea volumului național maxim de ajutor la 1,5% din producția agricolă anuală, pentru aceeași perioadă de trei ani (de la 1% cât este în prezent). Pentru a evita distorsiuni ale pieței, o măsură suplimentară de siguranță va fi introdusă: limitarea fondurilor alocate pentru un anumit sector agricol la maximum 50% din valoarea totală a ajutorului de stat la nivel național. Totodată, este propusă și crearea unui registru central obligatoriu la nivel național, care să fie folosit și actualizat de statele membre, pentru a simplifica și îmbunătăți furnizarea și monitorizarea ajutoarelor de minimis.
Pentru a colecta opinii asupra modificărilor propuse a fost lansată o consultare publică online, care va fi deschisă până la 16 aprilie 2018.
(Copyright foto: fotokostic / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național