Al doilea trimestru al anului reconfirmă interesul pentru închirierea de spații de birouri
Numărul 26-27, 16-29 iulie 2019 » Analize și sinteze
Al doilea trimestru din 2019 a reconfirmat interesul sporit pentru închirierea de spații de birouri. La nivel național, în acest interval au fost închiriați peste 115.000 metri pătrați de spații de birouri, valoare similară cu cea înregistrată în trimestrul al doilea din 201, relevă o analiză a firmei de consultanţă imobiliară JLL România. În total, în prima jumătate din 2019 au fost tranzacționați la nivel național 239.500 metri pătrați de birouri, în creștere cu 17,6% față de primele 6 luni din 2018, când au fost închiriați aproximativ 203.600 metri pătrați.
Tranzacțiile realizate în primul semestru al acestui an reprezintă aproximativ 60% din volumul total tranzacționat anul trecut, de aproape 400.000 metri pătrați. Analiştii JLL apreciază că, dacă se va menține ritmul actual și în ultimele două trimestre din an, atunci ar putea fi depășit cu cel puțin 20% nivelul înregistrat în total în 2018. „Piața de birouri continuă să performeze și în 2019, ceea ce indică faptul că acest segment imobiliar a ajuns la un anumit grad de maturitate. Prezența dezvoltatorilor profesioniști, cu multă experiență și cu strategii adaptate noilor cerințe ale chiriașilor a contribuit la maturizarea pieței. Aceasta se traduce printr-un echilibru între cerere și ofertă și ușoare fluctuații ale gradului de neocupare și la nivelul chiriei medii”, a declarat Marius Șcuta, Head of Office Department JLL România.
„De menționat că cererea netă de spații de birouri a crescut în al doilea trimestru cu 43% față de primul trimestru din 2019, la circa 60.000 metri pătrați. Cererea netă a reprezentat 52% din volumul tranzacțiilor de închiriere înregistrate în al doilea trimestru al anului curent. La nivelul primei jumătăți a anului, cererea netă a reprezentat aproape 43% din totalul tranzacționat. Cei mai mulți dintre chiriașii care au închiriat spații de birouri în al doilea trimestru au provenit din sectorul de IT, sectorul medical și farmaceutic și din cel manufacturier”, menţionează autorii studiului.
Bucureștiul a atras și în al doilea trimestru din an cel mai mare volum de tranzacții, respectiv 101.500 metri pătrați (reprezentând 88% din totalul național), fiind urmat de Cluj-Napoca (aproximativ 6.200 metri pătrați), Timișoara (aproape 4.000 metri pătrați) și Iași (3.550 metri pătrați). Cele mai căutate zone de birouri din Capitală au fost, în această perioadă, Floreasca – Barbu Văcărescu, CBD, Nord-Expoziției și Dimitrie Pompeiu.
În primul trimestru al anului curent au fost livrate clădiri de birouri însumând 92.800 metri pătrați. Astfel în prima jumătate a anului, stocul de birouri a crescut cu 178.300 metri pătrați, reprezentând o majorare cu 6,7% a stocului existent la sfârșitul anului trecut. În comparație, în primele două trimestre din 2018 au fost livrați 28.000 metri pătrați de spații de birouri. „Până la sfârșitul anului curent ar urma să mai fie livrați încă 155.700 de metri pătrați de spații de birouri. Astfel, s-ar ajunge la un total de livrări pe 2019 de 334.000 metri pătrați”, relevă anaşiştii de la JLL. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial