Alex Malley, directorul executiv al CPA Australia: „Standardele sunt importante, dar nu garantează o conduită etică”
Numărul 7, 28 feb. - 6 mar. 2017 » Direct de la sursă
În revista The Accountant Online a fost publicat recent un articol în care Alex Malley, directorul executiv al CPA Australia, vorbește despre etică și importanța acesteia pentru profesia contabilă. Articolul porneşte de la ipoteza că orice profesie are nevoie de un cod etic care să-i responsabilizeze pe membrii săi pentru a o extrapola în domeniul contabilităţii, ştiut fiind că profesia contabilă poate afecta indivizi și întreprinderi din întreaga lume.
Astfel, potrivit sursei citate, etica „nu este același lucru cu standardele și reglementările. Ea reflectă valorile noastre comune, valori la care aderăm și pe care ne propunem să le respectăm pe parcursul întregii noastre activități profesionale. Ceea ce ar trebui să ne preocupe este confuzia care se face între scopul principiilor noastre etice și scopul altor standarde”.
În opinia lui Alex Malley, un Cod etic al profesiei contabile trebuie să permită luarea unor decizii corecte în anumite situaţii ce implică probleme etice. În acest sens, trebuie definite clar obiectivele profesiei contabile: „Valorile noastre etice sunt cele pe care le-am dezvoltat chiar noi și pe care le-am internalizat, ele fac parte din structura și din identitatea noastră profesională. (...) Codul trebuie să ne permită să deliberăm pe probleme de etică în anumite situații care implică luarea unei decizii, dar și să ajungem la soluția sau la rezultatul corect. Pentru a putea identifica acest rezultat corect, trebuie să înțelegem clar care sunt obiectivele și țelurile profesiei noastre”.
Etica, se precizează în articolul citat, trebuie văzută independent de standarde și reglementări, deoarece ea are legătură mai degrabă cu reflecţia, „prudența practică și raționamentul profesional”.
Directorul executiv al CPA Australia face următoarea recomandare către colegi și normalizatori: „(...) Legile, reglementările și standardele sunt importante pentru orice profesie, așa cum sunt și pentru breasla noastră. Dar nu ar trebui să externalizăm principiile noastre etice, nici să le transformăm în reguli. Chiar dacă regulile și standardele sunt importante, ele nu garantează o conduită etică, nici nu promovează o deliberare morală care să conducă la un nivel de excelență etică”.
Articolul integral este disponibil pe pagina The Accountant Online.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice