Alexandra Bocșe (Administrația Prezidențială): Există soluții pentru decarbonizarea orașelor și limitarea schimbărilor climatice
Telex » Știri 30 octombrie, 9:31
Există soluții pentru decarbonizarea orașelor și pentru limitarea schimbărilor climatice la nivel urban, a declarat marți, la Forumul pentru Neutralitate Climatică M100, consilierul de stat de la Departamentul Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale, Alexandra Bocșe, citată de Agerpres. „În România, ca și la nivel global, vedem că din ce în ce mai mulți oameni trăiesc la orașe. Suntem confruntați cu o tendință de urbanizare. De aceea, atenția noastră asupra procesului de decarbonizare trebuie să fie mai concentrată pe mediul urban. ONU estimează că această tendință va continua, așa că la nivel mondial, până în 2030, 60% din populația va trăi în mediul urban și 70% până în 2050”, a spus consilierul de stat.
Aceasta a adăugat că, în același timp, zonele urbane sunt foarte sensibile la impactul schimbărilor climatice, cum ar fi furtuni, inundații, valuri de căldură și alte efecte negative ale vremii.
„Întotdeauna putem apela la măsuri care promovează transportul urban durabil, sisteme care să aibă emisii de CO2 scăzute, îmbunătățind în același timp eficiența energetică a clădirilor noastre, reducând amprenta de carbon a instituțiilor noastre publice, mai ales în Capitală, unde avem multe instituții publice. Și în ultimii ani, în România, ne-am gândit și mai mult la cum putem să decarbonizăm instituțiile publice centrale, să protejăm spațiile verzi, inclusiv parcurile urbane naturale. Acestea trebuie să fie prioritățile noastre. Am văzut asta în timpul pandemiei și în timpul valurilor de căldură cât de important este pentru comunitățile noastre să aibă acces la spații verzi și la parcuri”, a mai afirmat Alexandra Bocșe.
Zece orașe din 16 municipii înscrise au fost anunțate marți, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, organizat de Hub-ul Național M100, pentru a se alătura inițiativei Mirror Mission Cities Hub Romania - Misiunea Oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre climatic”.
Forumul este o inițiativă unică în România care reunește pentru prima dată orașe, ministere, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiții, ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), alături de reprezentanți ai sectorului asociativ, academic și privat, precum și experți independenți sub o temă comună: susținerea orașelor românești în tranziția către neutralitate climatică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial