Alexandru Nazare: Consiliul UE a adoptat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la București
Telex » Știri 21 aprilie 2021
Consiliul Uniunii Europene a adoptat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la București, a anunțat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, pe Facebook, relatează Agerpres. „Consiliul Uniunii Europene a adoptat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la București. La nivel intern, am demarat deja procedurile de operaționalizare în cadrul grupului de lucru interinstituțional coordonat de către Ministerul Finanțelor, iar decizia Consiliului reprezintă un pas important spre îndeplinirea acestui obiectiv”, a scris Alexandru Nazare pe rețeaua de socializare. Acesta a adăugat că se așteaptă adoptarea finală a regulamentului de către Parlamentul European și publicarea în Jurnalul Oficial al UE, „astfel încât să punem România pe harta agențiilor europene și să construim aici un pol important de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică”.
Consiliul European a adoptat marți regulamentul de instituire a Centrului de competențe în materie de securitate cibernetică, cu sediul la București, următorul pas fiind adoptarea finală de către Parlamentul European, se arată într-un comunicat al Consiliului. UE intenționează să sporească securitatea internetului și a altor rețele și sisteme informatice esențiale prin înființarea unui Centru de competențe în materie de securitate cibernetică, pentru a pune în comun investițiile în cercetarea, tehnologia și dezvoltarea industrială în materie de securitate cibernetică. Noul organism va canaliza în special finanțarea legată de securitatea cibernetică din programul Orizont Europa și din programul Europa digitală.
Acest „Centru european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică” va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare desemnate de statele membre. De asemenea, centrul va aduce laolaltă principalele părți interesate europene, inclusiv industria de profil, instituțiile academice și de cercetare, precum și alte asociații relevante ale societății civile, pentru a forma o comunitate de competențe în materie de securitate cibernetică, cu scopul de a consolida și a disemina know-how-ul în materie de securitate cibernetică în întreaga UE.
„Noul centru de competențe în materie de securitate cibernetică și noua rețea vor juca un rol esențial în asigurarea securității infrastructurii digitale pe care atât de mulți dintre noi o utilizăm zilnic pentru muncă și activități recreative, precum și a sistemelor și a rețelelor informatice în domenii vitale, cum ar fi sănătatea, transporturile, energia, piețele financiare și sistemele bancare. De asemenea, acesta va stimula competitivitatea la nivel mondial a industriei securității cibernetice a UE, în special a IMM-urilor, și va consolida poziția noastră de lider și autonomia noastră strategică în domeniul securității cibernetice”, a declarat Mariana Vieira da Silva, ministru de stat portughez. Portugalia deține până în iunie președinția semestrială a Consiliului European.
Centrul de competențe va coopera strâns cu Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).
Votul de marți, prin procedură scrisă, semnifică adoptarea de către Consiliu a poziției sale în primă lectură. Actul legislativ trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național