Alexandru Nazare: Deficitul pe trimestrul I din 2021 scade cu 0,4% raportat la deficitul pe 2020
Telex » Știri 7 aprilie 2021
Deficitul bugetar în primul trimestru din 2021 este cu 0,4% mai mic față de cel din perioada similară a anului trecut, datorită colectării din martie, a declarat, la un post de televiziune, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, citat de Agerpres. „Lunile ianuarie și februarie de anul trecut nu au fost luni de pandemie. Anul acesta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare, de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost și creșteri de salarii și creșteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două luni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta. Vestea bună pe care vreau să v-o dau este că, totuși, o să vedeți datele consolidate din martie care arată foarte bine. Adică deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. Este o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeți un rezultat bun raportat la anul trecut, deși suntem în pandemie”, a spus Alexandru Nazare.
În ceea ce privește creșterea datoriei publice, ministrul Finanțelor a subliniat că a avut loc în toate statele membre, nu doar în România, din cauza efectelor pandemiei: „Cu toții ne-am confruntat cu o pandemie. Toate cifrele au fost date peste cap și evident toate statele au apelat la împrumuturi. De ce au apelat la împrumuturi? Pentru că împrumuturile acoperă deficitele. De ce au crescut deficitele? Pentru că au fost cheltuieli imense neprevăzute care au ținut de modul în care a avut efect pandemia în economie în general și de cheltuielile suplimentare în sistemul de sănătate”.
După cum am mai informat, deficitul bugetului consolidat a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut după primele două luni ale acestui an, de la 0,33% din PIB în ianuarie 2021 și 0,73% din PIB în aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de MF.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice