Alexandru Reff (Deloitte): România este a doua țară în regiune din perspectiva potențialului de energie verde
Telex » Știri 14 noiembrie 2023
România ocupă locul al doilea în regiune, după Polonia, din punct de vedere al potențialului de producere a energiei verzi, dar trebuie să accelereze tranziția cu ajutorul mecanismelor de finanțare, a declarat, într-o videoconferință de specialitate, Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România și Moldova, citat de Agerpres. "(...) Fundalul pe care se desfășoară această tranziție este unul ambițios și ofertant pentru noi, România ocupând al doilea loc din perspectiva potențialului în regiune, după Polonia. Deja în 2022 producția națională de energie a venit în proporție de 43% din surse regenerabile, dintre care 16% eolian și solar. Dacă raportăm, însă, aceste cifre la țintele pentru 2030 stabilite prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, respectiv 55,8% energie regenerabile, din care 35% eolian și solar, este clar că trebuie să accelerăm tranziția, în principal cu ajutorul mecanismelor de finanțare din cadrul PNRR și al Fondului de modernizare, adică în total peste 1,5 miliarde de euro nerambursabil, la care se adaugă, desigur, finanțările bancare și cele de capital", a menționat Alexandru Reff.
Potrivit consultantului Deloitte, creșterea ponderii energiei verzi reprezintă o prioritate atât pentru țările care au instituit scheme generoase de sprijin financiar, cât și pentru companii.
"Energia din surse regenerabile poate juca un rol central atât în cadrul eforturilor de decarbonare și ar putea contribui decisiv la asigurarea securității energetice a României și a Europei. Este, de aceea, lesne de înțeles de ce creșterea ponderii energiei verzi este o prioritate atât pentru state care au instituit scheme generoase de sprijin financiar, cât și pentru companii care văd în reorientarea spre astfel de surse de energie atât o modalitate de atingere țintelor de sustenabilitate, cât și o formă de gestionare a unor costuri mari și impredictibile, gestionare de care poate să depindă însăși viabilitatea afacerilor respective. De altfel, din studiul realizat anul acesta de Deloitte, cu privire la economia circulară din România, reiese că obținerea energiei din surse regenerabile conduce detașat în topul direcțiilor în care companiile investesc în transformarea sustenabilă a afacerilor", a afirmat Alexandru Reff.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial