Alin Andrieș (MF): Birocrația, suprareglementarea, prețul exponențial al energiei pot fi soluționate la nivelul UE prin „Busola pentru Competitivitate”
Telex » Știri
19 februarie, 9:30
Probleme ca birocrația, suprareglementarea, prețul exponențial al energiei și finanțarea insuficientă trebuie soluționate la nivelul UE prin implementarea „Busolei pentru Competitivitate”, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerului Finanțelor (MF), Alin Andrieș, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) de la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al MF, citat de Agerpres, Comisia Europeană a prezentat, în cadrul ECOFIN, inițiativa „Busola pentru Competitivitate”, menită să orienteze activitățile privind competitivitatea, simplificarea și îmbunătățirea mediului de afaceri în Europa.
În cadrul dezbaterii, secretarul de stat Alin Andrieș a apreciat rolul „Busolei pentru Competitivitate” ca foaie de parcurs pentru reducerea decalajului de competitivitate cu care se confruntă UE, subliniind că „trecerea de la vorbe la fapte implică identificarea unor soluții practice la problemele care afectează companiile europene și anume birocrația, suprareglementarea, prețul exponențial al energiei, finanțarea insuficientă sau lipsa apetitului pentru risc în finanțarea inovației”.
În context, Alin Andrieș a prezentat și câteva principii-cheie care ar trebui să stea la baza implementării acestei foi de parcurs, cu scopul consolidării unității proiectului european. „Contribuția politicii de coeziune la competitivitatea UE și la procesul de convergență este esențială și trebuie recunoscută în continuare. În același timp, este nevoie de sprijin suplimentar pentru asigurarea condițiilor de concurență echitabilă, ținându-se cont de diferențele privind spațiul fiscal disponibil al statelor membre. În plus, cu privire la finanțare, propunerile pentru următorul Cadru Financiar Multianual al UE trebuie să fie echitabile și echilibrate, abordând simultan provocările legate de competitivitate și convergență”, a menționat Alin Andrieș, în comunicatul citat.
În cadrul reuniunii ECOFIN au fost aprobate orientările privind bugetul anual al UE pentru 2026, ca sistem de referință pentru Comisia Europeană la pregătirea următorului ciclu bugetar. Principalele aspecte abordate includ solidaritatea cu Ucraina, respectarea disciplinei bugetare, alocarea eficientă a resurselor și transparența în gestionarea fondurilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc