Alin Chitu (MF): Criza energetică a subliniat necesitatea măsurilor îndrăznețe pentru combaterea ineficiențelor temporare ale pieței
Telex » Știri 11 aprilie 2022
Criza energetică a subliniat conexiunea foarte bună a piețelor de energie din punct de vedere financiar, dar un grad mai mic de conectivitate fizică la nivel global și mai ales la nivelul pieței interne, a declarat Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor (MF), citat de Agerpres. „Criza energetică a reactivat accentul pe eficiență. Aceasta a subliniat conexiunea foarte bună a piețelor de energie din punct de vedere financiar, dar un grad mai mic de conectivitate fizică la nivel global și mai ales la nivelul pieței interne. Și a subliniat, de asemenea, necesitatea măsurilor îndrăznețe pentru combaterea ineficiențelor temporare ale pieței. Trebuie să fim corecți și să stabilim obiectivul de a distribui rapid și corect resursele disponibile, fără a ne abate de la disciplina fiscală asumată. Acest lucru înseamnă potențial poziția nepopulară de a recunoaște că, la sfârșitul zilei, contribuabilii sunt cei care suportă costurile, direct sau indirect, prin creșterea ratei inflației sau a impozitelor”, a spus Alin Chitu, la evenimentul „Efectele suprapunerii crizelor actuale asupra economiei globale și a României”.
El a afirmat că în timpul crizei COVID-19 a redescoperit principiul economic de bază potrivit căruia piața, antreprenorii și afacerile de la toate nivelurile știu mai bine să folosească banii. Măsuri simple, dar rapid implementate, cum ar fi accelerarea rambursărilor de TVA, reeșalonarea obligațiilor fiscale, plata în timp util a investițiilor publice au dus la o recuperare rapidă pe parcursul anului 2021. Potrivit secretarului de stat, aceasta este o lecție care arată că măsurile precise care necesită costuri administrative mari, din banii contribuabililor, un proces de proiectare îndelungat și un ritm lent de implementare nu sunt cu adevărat necesare.
De asemenea, oficialul de la Finanțe a transmis că atât sectorul privat, cât și cel public, au învățat că ritmul de digitalizare poate fi accelerat și la doi ani de la începutul lungului maraton de digitalizare au fost puse „online” majoritatea serviciilor plătitorilor de taxe, a demarat dosarul standard de audit (SAF-T) și facturarea electronică, precum și conectarea a aproximativ 600.000 de case de marcat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial