Alte şase produse din zona Bucureştiului devin tradiţionale
Numărul 32-33, 27 aug. - 9 sept. 2019 » Roza vânturilor
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat unui producător din Bucureşti încă şase atestate pentru produse tradiţionale, informează instituţia. Astfel, acesta a primit atestat pentru următoarele produse tradiţionale obţinute din carne de porc: ▪ Cârnaţii măcelăreşti meşteşugari de gusturi sunt un preparat din carne specific sezonului rece, nelipsiţi de pe mesele de sărbători în special cu ocazia Crăciunului şi a Anului Nou. Aceştia se obţin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce. Tradiţia fabricării cârnaţilor este moştenită de la breslaşii bucureşteni de acum 200 ani şi păstrată până în prezent; ▪ Caltaboşul ţărănesc meşteşugari de gusturi este un preparat din carne de porc, măruntaie de porc şi orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea folosită la acest preparat şi afumarea corespunzătoare. Produsul tradiţional caltaboş se consumă ca aperitiv, în special de sărbătorile de Crăciun. Tradiţia fabricării este moştenită de la hangii bucureşteni, cu o vechime în zonă de peste 50 ani, fiind transmis de la o generaţie la alta; ▪ Cârnaţii ţărăneşti meşteşugari de gusturi se obţin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, provenite de la porci crescuţi în ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei iute. Secretul produsului constă în calitatea şi prospeţimea cărnii şi a faptului că este tăiată la bardă, a ingredientelor de calitate, în proporţii corecte şi uscarea/ afumarea lor corespunzătoare; ▪ Drobul de casă meşteşugari de gusturi se obţine din ficat de porc (70%), carne porc şi prapure porc, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, piper negru, verdeţuri, ouă crude şi fierte.
Este un preparat din carne specific sărbătorilor pascale, nelipsit de pe masa de Paşti; ▪ Lebărul ţărănesc meşteşugari de gusturi este un preparat din ficat de porc şi carne de porc, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de materia primă, de condimentele folosite, precum şi durata de fierbere a acestora; ▪ Toba ţărănească meşteşugari de gusturi este un preparat tradiţional obţinut din rasoale şi organe de porc. Secretul gustului constă în măiestria utilizării condimentelor în amestec cu organe şi carnea de porc care aminteşte de aroma produsului tradiţional de odinioară.
MADR precizează că susţine întreprinzătorii autohtoni, încurajându-i să-şi înregistreze produsele tradiţionale în scopul promovării lor pe piaţa locală, al diversificării sortimentelor şi pentru menţinerea patrimoniului naţional în privinţa gustului şi savorii preparatelor autentice pregătite după reţete străvechi. „În acest fel, produsele tradiţionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conştiinţa şi identitatea naţională, pe de o parte şi interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte”, precizează reprezentanţii ministerului, într-un comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice