AmCham: 64% dintre directorii de companii consideră că pandemia le-a adus o oportunitate
Telex » Știri 8 iulie 2021
Două treimi dintre directorii de companii membre ale Camerei de Comerț Americane în România (AmCham România) care au participat la sondajul privind calitatea investițională în România consideră că pandemia le-a adus o oportunitate, a declarat, într-o conferință de presă, Ionuț Simion, președintele organizației, citat de Agerpres. „Așa cum am văzut din rezultatele sondajului, efectele pandemiei nu sunt de lungă durată. Anul trecut, companiile au obținut rezultate superioare față de estimări și au perspective foarte bune pentru anul 2021. Concret, 74% dintre respondenți mizează pe o creștere a veniturilor în 2021 și doar 4% estimează o scădere a cifrei de afaceri”, a arătat Ionuț Simion.
Astfel, 64% dintre companii au transformat criza într-o oportunitate. Directorii acestor companii au spus că au dezvoltat servicii noi și au atras clienți noi în această perioadă. „Aceasta vorbește despre capacitatea de adaptare, de transformare a unei crize în oportunitate și de accelerare a procesului de inovare”, consideră oficialul AmCham.
Totodată, 40% dintre companii nu au apelat la niciuna dintre măsurile de sprijin puse la dispoziție de Guvernul României pentru a face față crizei provocate de Covid.
50% dintre respondenți consideră mediul investițional ca fiind bun și foarte bun, iar apartenența la Uniunea Europeană constituie principala garanție pentru investiții și calitatea mediului investițional din România. „Membrii noștri consideră că, din păcate, climatul forței de muncă este unul foarte tensionat, astfel că 87% se confruntă cu lipsa forței de muncă calificată. Digitalizarea administrației publice rămâne prioritate, ea fiind esențială pentru un stat modern și eficient, iar pentru statul român, membrii AmCham consideră că infrastructura fizică rămâne principala provocare căreia trebuie să-i facă față și Planul Național de Redresare și Reziliență este principala cale de depășire a acestui obstacol”, a arătat Ionuț Simion.
În ceea ce privește evaluarea climatului investițional, trebuie să avem grijă la schimbările care au un impact semnificativ asupra calității forței de muncă, la creșterea inflației și, nu în ultimul rând, la creșterea datoriei publice, care s-a întâmplat în România cu o viteză mai accelerată decât în alte țări, consideră el.
Pentru 97% dintre respondenți, stabilitatea și predictibilitatea sunt esențiale pentru un climat investițional atractiv. 67% din companii vor face noi investiții în acest an, iar 96% din companii vor crește sau vor consolida prezența de piață în următorii trei ani.
Principalii piloni de dezvoltare, menționați de respondenți, ar fi infrastructura, educația, sănătatea, IT&C, inovația, industria și agricultura.
Din punctul de vedere al viitorului, cele mai multe companii au început să se intereseze și să implementeze cadrul de reglementare cerut de noile norme de mediu, de politici sociale și asigurare a guvernanței corporative.
62% dintre firme previzionează revenirea majoritară a angajaților la birouri, 13% imediat, iar companiile acordă o atenție mai mare angajaților, mai arată sondajul.
„Pentru noi acest studiu reprezintă un instrument foarte util pentru a avea un dialog constructiv și competitiv cu decidenții politici și vom continua să promovăm măsurile care vor duce la creșterea competitivității și prosperității României”, a concluzionat președintele AmCham.
Sondajul a fost realizat în rândul a 180 de respondenți care dețin funcții de CEO și CFO în cadrul companiilor membre ale AmCham.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial