30 mai 2024 – termenul de depunere a situațiilor financiare anuale
Numărul 33-34, 21 aug. - 3 sep. 2024 » Direct de la sursă
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) indică data de 30 mai 2024 ca fiind termenul de depunere a situațiilor financiare anuale întocmite pentru data de 31 decembrie 2023 de către entitățile pentru care exercițiul financiar coincide cu anul calendaristic.
Informația este furnizată printr-un răspuns transmis de ANAF, la 14 august a.c., Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), în urma unei adrese înaintate de organismul profesional. CECCAR a solicitat oficial Agenției Naționale de Administrare Fiscală clarificări în ceea ce privește termenul legal pentru depunerea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar 2023, având în vedere opiniile diferite ale unităților administrativ-teritoriale ale ANAF sesizate de membrii organismului profesional. Menționăm că CECCAR a sesizat autoritățile cu privire la inconsecvența aplicării legislației în privința termenelor pentru depunerea situațiilor financiare și implicațiile în aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii.
„Direcția de legislație (n.r. din cadrul Ministerului Finanțelor) ne-a comunicat că, în ceea ce privește modalitatea de determinare a termenelor prevăzute de Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în lipsa unor dispoziții exprese privind calculul acestora, se vor aplica dispozițiile legale prevăzute de dreptul comun: Codul civil (art. 2.553 și art. 2.554 ale Legii nr. 287/2009), respectiv Codul de procedură civilă (art. 181 al Legii nr. 134/2010). Drept urmare, termenul de depunere al situațiilor financiare anuale întocmite pentru data de 31 decembrie 2023, de către entitățile pentru care exercițiul financiar coincide cu anul calendaristic, este 30 mai 2024”, se arată în răspunsul remis de ANAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice