ANAF a aplicat sancțiuni de peste 9,4 milioane de lei, în iunie, în cadrul controalelor pentru prevenirea evaziunii
Telex » Știri 7 iulie 2023
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat, în iunie, peste 1.900 de controale antifraudă cu implicații fiscale cuantificate în valoare de 2,63 miliarde de lei, din care suma de 2,51 miliarde de lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice. Amenzile aplicate în timpul controalelor pentru prevenirea evaziunii fiscale s-au ridicat la 9,4 milioane de lei. "În luna iunie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuții de control fiscal din ANAF un număr de 3.275 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare) fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 988.880.914 lei și diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 1.292.018.284 lei, respectiv un număr de 1.924 controale antifraudă cu implicații fiscale cuantificate în valoare de 2.629.039.389 lei, din care suma de 2.512.672.346 lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice. În contextul prevenirii evaziunii fiscale, în luna iunie 2023, au fost efectuate acțiuni de control operativ în cadrul cărora au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 9.470.199 lei", informează Ministerul Finanțelor (MF), printr-un comunicat citat de Agerpres. Potrivit MF, în vederea creșterii transparenței, vor fi publicate lunar rapoarte cu privire la acțiunile întreprinse de direcțiile de specialitate din cadrul Agenției și la rezultatele generate de acestea.
"Am decis să avem raportări lunare care să reconfirme angajamentul ANAF față de impozitarea echitabilă și transparența fiscală. Punem accent pe colectarea veniturilor și diminuarea evaziunii fiscale, pentru a scoate la iveală tentativele de fraudă. Suntem angajați să oferim îndrumare contribuabililor pentru a rectifica orice discrepanțe, dar hotărâți să aplicăm legea și să accelerăm creșterea nivelului de colectare. Este un aspect de bun simț față de toți cei care își plătesc corect taxele, pentru a asigura finanțarea măsurilor economice și sociale pentru protejarea cetățenilor și economiei. Vom continua să revizuim în mod activ procesele interne, vrem să adoptăm noi soluții digitale și să valorificăm mai bine analiza datelor, pentru a eficientiza inspecțiile, mai ales în zonele cu risc ridicat", a afirmat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
În prezent, strategia ANAF în ceea ce privește activitatea de control fiscal se concentrează în jurul a două principii, respectiv încurajarea creșterii conformării voluntare la declarare a contribuabililor și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
În vederea armonizării procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale potrivit cărora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal.
Pentru creșterea conformării la declarare a contribuabililor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfășoară, în prezent, două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul: emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecție fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectați pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz; efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerență a situației fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum și pe baza oricăror informații și documente transmise de terți sau deținute de organul fiscal, care au relevanță pentru determinarea situației fiscale.
Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv inspecția fiscală în cazul contribuabililor care, urmare a Notificării de Conformare, nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificați, și controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.
Până la 30 iunie, departamentul de inspecție fiscală din cadrul ANAF a emis un număr de 3.742 notificări de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumă de 284 milioane de lei.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național