ANAF a lansat în consultare publică un nou model al formularului (300) Decont de taxă pe valoarea adăugată
Numărul 12, 31 mar.-6 apr. 2021 » Curier legislativ
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe site-ul instituției, pentru consultare, un proiect de ordin pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată”. Inițiatorii precizează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, prin Legea nr. 296/2020, au fost aduse modificări Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Prin actul normativ au fost modificate și prevederile art.303 alin.(4) și (5) din Codul fiscal, referitoare la regularizările pe care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA trebuie să le efectueze prin decontul de taxă prevăzut la art. 323 din Codul fiscal. Astfel, se cuprind în „taxa de plată cumulată” diferențele de TVA de plată stabilite de organele fiscale, nu doar de organele de inspecție fiscală, prin decizii comunicate până la data depunerii decontului, dacă aceste diferențe sunt neachitate la bugetul de stat până la data depunerii decontului. Cu titlu de exemplu, se cuprind în taxa de plată cumulată și sumele stabilite, din oficiu, de organele de administrare fiscală, ca urmare a nedepunerii declarațiilor fiscale.
De asemenea, potrivit noilor reglementări, nu se preiau în decontul de taxă sumele reprezentând TVA care nu sunt considerate restante conform art. 157 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală sau potrivit altor legi. „Menționăm că, potrivit vechii reglementări, nu se adăugau la taxa de plată cumulată diferențele de TVA de plată stabilite de organele de inspecție fiscală, prin decizii a căror executare a fost suspendată de instanțele de judecată, potrivit legii, dacă erau neachitate la bugetul de stat până la data depunerii decontului. Precizăm că aceste informații se înscriu în decontul de TVA (formular 300) la rândul 40, din secțiunea Regularizări conform art.303 din Codul fiscal”, precizează inițiatorii, în Referatul de aprobare.
În acest context, avându-se în vedere modificările legislative aduse articolului 303 prin Legea nr.296/2020, ANAF subliniază că este necesară modificarea formularului Decont de TVA, cu adaptarea corespunzătoare a denumirii rândului 40 și a instrucțiunilor de completare. Totodată, în ceea ce privește deconturile de TVA de către societățile care fac parte dintr-un grup fiscal unic de TVA, ANAF precizează că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, doar decontul consolidat de taxă, care se depune de reprezentantul grupului fiscal unic, reprezintă titlu de creanță, deconturile proprii ale membrilor fiind transmise organelor fiscale doar cu scop informativ. Astfel, pentru ca deconturile proprii ale membrilor grupului fiscal unic să poată fi depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanță, dar să nu fie prelucrate ca titluri de creanță, este necesară inserarea unei căsuțe, în partea introductivă a formularului de decont, care să fie bifată de către reprezentantul grupului fiscal când completează decontul consolidat de taxă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale