ANAF a publicat cele mai frecvente întrebări și răspunsuri referitoare la implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura
Numărul 39, 5-11 oct. 2022 » Direct de la sursă
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe site-ul instituției, la secțiunea Asistență contribuabili, un text informativ care cuprinde 25 de întrebări de larg interes și răspunsurile aferente referitoare la implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura. Reamintim că sistemul național privind factura electronică RO e-Factura a fost creat în vederea punerii la dispoziția operatorilor economici a unui serviciu electronic pentru emiterea și primirea facturilor. Sistemul contribuie la susținerea unui mediu fiscal eficient, transparent și echitabil și la tranziția către o metodă de lucru bazată pe instrumente digitale, nu pe hârtii, răspunzând evoluțiilor tehnologice și cerințelor mediului de afaceri. Standardizarea sistemului de facturare electronică la nivel internațional are beneficii semnificative în ceea ce privește funcționarea economiilor, impactul asupra mediului și reducerea sarcinilor administrative. Procedura de utilizare și funcționare a sistemului RO e-Factura și documentația tehnică sunt disponibile pe secțiunile dedicate ale paginilor web ale Ministerului Finanțelor și ANAF, respectiv https://mfinante.gov.ro/web/efactura.
Printre întrebările ale căror răspunsuri se regăsesc în documentul publicat astăzi de ANAF sunt următoarele:
♦ Un cabinet medical individual are obligația de a transmite facturi electronice prin sistemul național privind factura electronică RO eFactura către casele teritoriale de asigurări de sănătate?
♦ Furnizorii persoane juridice nerezidente înregistrate în scopuri de TVA în România sunt obligați să transmită facturile emise pentru produse cu risc fiscal ridicat, începând cu data de 1 iulie 2022, prin intermediul sistemului electronic RO e-Factura?
♦ O societate are ca obiect de activitate comercializarea lubrifianților auto, iar adițional cumpără obiecte de îmbrăcăminte (geci/salopete) care sunt distribuite gratuit către parteneri în scopuri promoționale și/sau echipament de lucru. Activitatea societății se încadrează în sintagma ”relație comercială între doi operatori economici – B2B” și trebuie ca aceasta să folosească factura electronică, respectiv să depună declarația 084 ”Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura/renunțarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura”?
♦ Există obligația de a emite facturi în sistemul Ro e-Factura, în condițiile în care mixtura asfaltică (pietriș, filer și bitum) care se produce de către o societate nu este prevăzută în cod NC 2517 din Ordinul nr. 12/2022?
♦ Există obligația de transmitere a facturilor în sistemul RO e-Factura în cazul apei minerale, băuturilor alcoolice, precum și a produselor preparate și nepreparate care conțin produse cu risc fiscal ridicat, servite în cadrul unui restaurant (produsele fiind incluse în consumația pentru care clientul solicită factură în relația B2B)?
♦ O societate vinde prin stațiile de distribuție produse încadrate în categoria produselor cu risc fiscal ridicat și emite către clienți bonuri fiscale, conform prevederilor Ordinului nr. 12/2022. La solicitarea acestora emite și facturi fiscale. Pe facturile emise în baza bonurilor fiscale nu sunt detaliate produsele achiziționate, ci este făcută mențiunea „conform bon fiscal nr./data”. În această situație este obligatorie transmiterea facturilor emise în baza bonurilor fiscale în sistemul național RO e-Factura?
♦ Pentru vânzările de produse cu risc fiscal ridicat pe bază de bon fiscal care conțin parțial sau în totalitate astfel de produse, în care cumpărătorul solicită evidențierea codului unic de înregistrare pe bon, dat fiind faptul că acesta are natura unei facturi simplificate, există obligația transmiterii acestora în sistemul RO e-Factura?
♦ Care este exemplarul facturii în baza căruia destinatarul facturii îsi va putea deduce TVA aferentă și dacă acesta este obligat să își descarce factura din sistemul RO e-Factura?
♦ Este necesară încheierea unui act adițional între părți prin care să se reglementeze expres faptul că facturarea va avea loc prin utilizarea sistemului național RO e-Factura, precum și momentul la care se consideră acceptată utilizarea facturii electronice?
♦ O societate poate emite facturi direct în sistemul RO e-Factura?
♦ Este obligatorie indicarea codului tarifar pe factura aferentă bunurilor cu risc fiscal ridicat ce va fi transmisă prin sistemul RO e-Factura?
♦ Care este procedura de ieșire din Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura (Registrul RO e-Factura)?
♦ Unde există publicată online lista actualizată a instituțiilor publice?
♦ Care este termenul limită de încărcare în Spațiul Privat Virtual a facturilor emise în relația B2G? Dar termenul aferent verificărilor și validărilor efectuate de sistem pentru o factură încărcată?
♦ Care este modalitatea de întocmire și transmitere a facturilor emise în relația B2G, în cazul în care produsele sunt cumpărate direct din magazin ori sunt livrate prin curier sau sunt efectuate plăți în avans?
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial