ANAF a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații, acordate în particular de persoanele fizice
Numărul 15-16, 20 apr. - 3 mai 2022 » Direct de la sursă
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe site-ul instituției, Ghidul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice, care se adresează tuturor contribuabililor persoane fizice care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular și care aleg să își desfășoare activitatea în mod individual. Aceste venituri reprezintă venituri impozabile și, potrivit Codului Fiscal, se încadrează în categoria venituri din activități independente.
În cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de OUG nr. 44/2008. Ulterior înregistrării în registrul comerțului și autorizării funcționării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. În Declarația unică, contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual: ▪ fie pe baza normelor de venit; ▪ fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de impunere.
Ghidul include informații detaliate privind: ♦ Obligațiile fiscale declarative și de plată din punct de vedere al impozitului pe venit (▪ depunerea Declarației unice; ▪ stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit și calculul impozitului pe venit; ▪ stabilirea venitului net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate și calculul impozitului pe venit); ♦ Obligațiile fiscale declarative și de plată din punct de vedere al contribuțiilor sociale (▪ contribuția de asigurări sociale; ▪ contribuția de asigurări sociale de sănătate); ♦ Taxa pe valoarea adăugată (▪ înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA; ▪ declarații fiscale; ▪ operațiuni scutite de taxă); ♦ .Obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Ghidul poate fi consultat pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative, la acest link static.anaf.ro/static/.../Ghid_meditatii_2022.pdf.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial