ANAF a publicat în transparență decizională proiectul Procedurii privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura opțional, precum și modelul formularului 081
Telex » Știri 3 iulie, 9:00
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura opțional, precum și a modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale formularului (081) ”Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opțional/ renunțarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opțional”. În Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ se reamintește că, prin OUG nr. 69/2024, publicată în Monitorul Oficial nr.582 din 21 iunie 2024, au fost aduse unele modificări OUG nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea OG nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea.
Prin acest act normativ au fost stabilite, la art.105, art.106 și art.107, entități care nu au obligația, dar pot opta pentru utilizarea sistemului național RO e-Factura. În situația în care aceste entități optează pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura, acestea sunt obligate să fie înregistrate în Registrul RO e-Factura opțional.
În această situație se încadrează următoarele entități:
Prin modificările aduse prin OUG nr.87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial nr.608 din 28 iunie 2024, a fost adăugată la art.105 din OUG nr. 120/2021 o nouă categorie de entități pentru care, până la data de 1 iulie 2025 nu este obligatorie utilizarea sistemului național RO e-Factura, dar dacă optează pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura, acestea sunt obligate să fie înregistrate în Registrul RO e-Factura opțional. În această situație se află institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale.
De asemenea, potrivit art. 108, introdus prin OUG nr.69/2024, procedura privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura opțional (...) se stabilește prin ordin al președintelui ANAF. În acest context – se mai menționează în Referatul de aprobare – este necesară elaborarea unei proceduri privind organizarea și înscrierea în Registrul RO e-Factura opțional și a unui formular prin care entitățile care optează pentru utilizarea sistemului RO e-Factura să solicite înregistrarea în acest registru sau prin care să poată renunța la cererea de înregistrare, până la data prevăzută de acest act normativ pentru înregistrarea în registru.
Potrivit art.10 alin.(3) coroborat cu art.13 din OUG nr.120/2021, operatorii economici nestabiliți în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pot opta pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura în relația comercială B2B sau în relația B2G, potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui ANAF, iar dacă optează pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura sunt înscriși în Registrul RO e-Factura opțional. Reprezentanții ANAF subliniază că, anterior intrării în vigoare a OUG nr.69/2024, această categorie de operatori economici a avut posibilitatea exercitării opțiunii, prin depunerea formularului (083) aprobat prin OPANAF nr.1831/2021, emis în temeiul prevederilor OUG nr.120/2021 în vigoare la acea dată.
Inițiatorii proiectului menționează, totodată, că, potrivit prevederilor art.10 alin.(2) din OUG nr. 120/2021, operatorii economici nestabiliți în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care au optat pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și au fost înscriși în Registrul RO e-Factura până la data de 1 iulie 2024 se preiau automat în Registrul RO e-Factura opțional.
Potrivit prevederilor art. III din OUG nr. 69/2024, ordinul președintelui ANAF prevăzut la art. 108 din OUG nr. 120/2021 se emite în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a OUG nr.69/2024 (21 iunie 2024).
În acest context, a fost elaborată Procedura privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura opțional, precum și modelul, conținutul și instrucțiunile de completare ale formularului (081) ”Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opțional/ renunțarea la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura opțional”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial