ANAF a publicat Normele anuale de venit pe anul 2023, stabilite pentru activități independente
Numărul 2-3, 18-31 ian. 2023 » Direct de la sursă
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent, pe site-ul instituției, Normele anuale de venit pe anul 2023, stabilite pentru activități independente, conform art. 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Reamintim că, potrivit art. 69 din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente, altele decât venituri din profesii liberale definite la art. 67, venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității. Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de direcțiile generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București, în funcție de specificul activității și de zona în care contribuabilul își desfășoară activitatea.
Normele anuale de venit pe anul 2023 pot fi descărcate de pe site-ul ANAF, secțiunea „Asistență contribuabili” (aici).
Menționăm că, pentru veniturile aferente anului 2022, plafonul până la care se poate determina venitul net pe bază de normă de venit este echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro. În ceea ce privește veniturile aferente anului 2023, acest plafon a fost modificat. Astfel, contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal 2023 au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor (deci, din 2024) au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane