ANAF a publicat, spre consultare, proiectul de Ordin pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a Declarației unice
Numărul 11, 27 mar. - 2 apr. 2018 » Curier legislativ
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul instituției, spre consultare, proiectul de Ordin pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
În referatul de aprobare a actului normativ se arată că, prin OUG nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative au fost modificate prevederile titlurilor IV și V din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, fiind reglementat un nou mecanism de declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice. „Având în vedere respectivele modificări legislative, prin acest proiect de ordin se propune aprobarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare a formularului 212 Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, precizează ANAF.
Noul formular înlocuiește un număr de șapte declarații care se depuneau la organul fiscal de către persoanele fizice care desfășoară activități economice sau care realizează unele categorii de venituri (D200, D201, D220, D221, D600, D604 și D605). „Astfel, informațiile cuprinse în cele șapte formulare au fost restructurate, iar informațiile cuprinse în Declarația unică pentru persoanele fizice asigură un mecanism mai simplu de stabilire, declarare și plată a obligațiilor fiscale”, se subliniază în referatul de aprobare.
Formularul propus este structurat în două părți principale (capitole) prin care persoanele fizice declară:
a) În prima parte, informații privind veniturile realizate în anul 2017, precum și informații referitoare la opțiunea contribuabilului cu privire la destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil;
b) În cea de-a doua parte, informații privind impozitul pe veniturile estimate a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018. De asemenea, prin intermediul formularului, contribuabilii au posibilitatea stabilirii unor bonificații (5% din obligația anuală estimată) care se acordă, potrivit legii, în situația în care sumele datorate se plătesc integral până la data de 15 decembrie 2018.
Proiectul de ordin al președintelui ANAF pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, Referatul de aprobare și anexele pot fi consultate pe site-ul ANAF, secțiunea Transparență decizională.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane