ANAF a publicat un nou ghid RO e-Factura
Numărul 49, 11-17 dec. 2024 » Direct de la sursă
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe site-ul instituției, un nou ghid RO e-Factura. Ghidul prezintă tipurile de facturi utilizate în sistemul național de facturare electronică RO e-Factura și oferă detalii despre codurile de TVA și regulile aplicabile facturilor în format electronic, conform legislației din România.
Astfel, în documentul publicat de ANAF se regăsesc, între altele:
● Tipurile de facturi utilizate în RO e-Factura și codificări specifice ale acestora: ▪ 2.1. Codul 380: Factura (commercial invoice) – Factura emisă pentru vânzări de bunuri și prestări de servicii; ▪ 2.2. Codul 381: Nota de creditare (Credit Note sau Credit Memo) – Utilizată pentru corectarea unei facturi inițiale, de exemplu pentru returnări sau discounturi acordate ulterior; ▪ 2.3. Codul 384: Factura de corecție (Corrected Invoice) – Factura emisă pentru corectarea unei facturi inițiale conform art.330 alin. 1 lit) b din Codul Fiscal; ▪ 2.4. Codul 389: Autofactura (Self-billed Invoice) – Factura emisă în numele și în contul furnizorului de către cumpărător sau în situațiile de autofacturare; ▪ 2.5. Codul 751: Factura informativă în scopuri contabile.
Aceste tipuri de facturi sunt folosite pentru a acoperi o gamă largă de situații comerciale, asigurând conformitatea cu legislația fiscală și o evidență corectă a tranzacțiilor.
● Codurile de TVA utilizate în RO e-Factura;
● Dublarea facturilor în RO e-Factura;
● Reguli generale de completare a facturilor;
● Concluzii și recomandări.
Ghidul oferă o perspectivă asupra modului de utilizare a codurilor dedicate tipurilor de facturi, a diverselor categorii de TVA, precum și a altor reguli de utilizare. Respectarea constrângerilor tehnice impuse de standardul de facturare SR EN 16931-1 este esențială pentru validarea corectă a facturilor în sistemul electronic, evitând astfel erorile și dublările neintenționate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial