ANAF: Firmele pot testa, până la 1 august, Declarația 394
Telex » Știri 3 iunie 2016
Contribuabilii pot testa, până la 1 august 2016, Declaraţia 394, până în prezent un grup de 25 de firme exprimându-şi dorinţa de a testa formularul, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). „Un grup de 25 de firme, contribuabili mari şi mici, şi-au exprimat dorinţa să testeze noul formular şi să comunice constant cu specialiştii ANAF, pentru a fi identificate şi rezolvate eventuale probleme tehnice”, se arată în comunicat.
Fiecare contribuabil poate descărca versiunile de test publicate de ANAF. Instituţia reaminteşte că noua Declaraţie 394, aferentă lunii iulie 2016, trebuie depusă începând cu 1 august 2016. „Principalele simplificări aduse de forma finală a D394 sunt: stabilirea caracterului opţional al furnizării Codului Numeric Personal, astfel că acesta (CNP) se introduce doar dacă este colectat; introducerea excepţiei prin care, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate către persoane fizice, până la 31 decembrie, se declară facturile cu o valoare individuală mai mare de 10.000 lei; introducerea precizărilor referitoare la faptul că nu vor fi declarate informaţiile despre livrările/prestările şi achiziţiile intracomunitare, declarate prin D390, precum şi importurile/exporturile; prorogarea termenului de intrare în vigoare a D394, pentru facilitarea adaptării sistemelor informatice şi contabile ale contribuabililor la noile cerinţe; eliminarea obligaţiei depunerii retroactive a D394”, se menţionează în comunicat.
În plus, ANAF menţionează că cele mai importante motive care au stat la baza agreării modificărilor D394 în procesul de consultare publică sunt facilitarea identificării timpurii a faptelor de evaziune fiscală, reducerea termenelor de soluţionare a deconturilor de TVA cu opţiune de rambursare şi reducerea numărului de controale directe efectuate de către structurile ANAF. 394 este o declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional conform OPANAF 3806/2013 – utilizat începând cu declararea obligaţiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2016.
(Sursa: Agerpres)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial