ANAF: Formularul 255, modificat
Numărul 24-25, 27 iunie - 10 iulie 2017 » Curier legislativ
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a actualizat, printr-un act normativ recent, conținutul unui act administrativ fiscal emis de organele fiscale în derularea procedurilor pentru administrarea impozitului pe venit. Ordinul nr. 1.718/2017 a apărut în Monitorul Oficial nr. 477/23.06.2017 și aduce modificări și completări Ordinului președintelui ANAF nr. 3.695/2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice.
Modificările vizează modelul și conținutul Formularului 255 Decizie privind stabilirea cheltuielilor admise cu bursele private, utilizat de organul fiscal central competent pentru stabilirea cheltuielilor admise cu bursele private în limita unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii.
Așa cum am amintit într-un articol publicat anterior în CECCAR Business Magazine, actualizarea formularului a fost determinată de modificările legislative aduse titlului IV Impozitul pe venit din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016, precum și Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Astfel, în ceea ce privește stabilirea sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual datorat, pentru acordarea de burse private, modificările legislative au vizat, în principal, posibilitatea direcționării acestei sume și de către persoanele fizice care realizează venituri din pensii. Totodată, prin Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a fost modificat termenul de depunere a contestației împotriva actelor administrative fiscale (45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal).
Pe baza documentelor prezentate de contribuabili (Formularul 230, contractul privind acordarea bursei private, documente care atestă plata bursei) și a datelor din evidența fiscală, organul fiscal determină cheltuielile admise cu bursele private, în limita sumei de 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și/sau pensii, prin emiterea Deciziei privind stabilirea cheltuielilor admise cu bursele private, cod 14.13.02.13/b.
Prin urmare, având în vedere cele de mai sus, față de formularul utilizat în prezent, prin actul normativ au fost actualizate temeiul de drept și termenul de depunere a contestației și au fost introduse în conținutul deciziei informații privind modalitatea de plată a diferențelor rezultate ca urmare a modificării acesteia.
(Copyright foto: andreypopov / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național