ANAF: Înregistrarea/anularea în scopuri de TVA va depinde de nivelul riscului fiscal
Telex » Știri 29 septembrie 2017
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că actualizează, conform modificărilor Codului Fiscal din luna iulie a.c, printr-un proiect de ordin, procedurile administrative privind înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA, acestea „devenind astfel mai explicite, transparente şi facile pentru contribuabili”.
„Procedurile vizează persoanele impozabile care, din punct de vedere fiscal, se încadrează într-un anumit nivel de risc, astfel că administraţia fiscală nu va înregistra în scopuri de TVA, respectiv va anula înregistrarea în scopuri de TVA în cazul în care persoanele impozabile prezintă risc fiscal ridicat. Mai mult, criteriile în baza cărora este evaluat riscul fiscal vor fi publice, în vederea transparentizării și aplicării unui tratament unitar persoanelor impozabile care vor face obiectul acestor proceduri”, precizează ANAF, într-un comunicat.
Totodată, noile modificări procedurale vor reduce perioada de evaluare a riscului fiscal în cadrul procedurii de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Aceasta a fost simplificată în sensul că, în cadrul audierii, va avea loc inclusiv etapa interviului, astfel încât persoana impozabilă va putea să prezinte date, informaţii și documente relevante prin intermediul cărora sã demonstreze că nu se încadrează în categoria persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat. În acest context, persoanele impozabile au posibilitatea să obţină codul de înregistrare în scopuri de TVA într-o perioadă de timp mai scurtă.
În prezent, procedura privind înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA este reglementată prin Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 605/2017, prin intermediul căruia au fost stabilite inclusiv criteriile pe baza cărora este evaluată intenţia și capacitatea persoanelor impozabile de a desfăşura activități economice care implică operațiuni în sfera de aplicare a TVA.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice