ANAF introduce Formularul 709 pentru înregistrarea prestatorilor de servicii de plată fără rezidență fiscală în România
Numărul 42, 23-29 oct. 2024 » Curier legislativ
Ordinul ANAF nr. 6.508/2024 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (709) „Cerere de înregistrare pentru prestatorii de servicii de plată care nu au rezidență fiscală în România și cărora li se aplică obligația prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.045 din 17 octombrie 2024.
Se aprobă modelul și conținutul formularului (709) „Cerere de înregistrare pentru prestatorii de servicii de plată care nu au rezidență fiscală în România și cărora li se aplică obligația prevăzută la art. 321^2 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”. Prestatorii de servicii de plată sunt obligați să păstreze evidențe ale beneficiarilor plăților și ale plăților în legătură cu serviciile de plată pe care le prestează pentru fiecare trimestru calendaristic, pentru a permite organelor fiscale competente să efectueze controale privind livrările de bunuri și prestările de servicii care se consideră că au loc în România, în vederea atingerii obiectivului de combatere a fraudei în domeniul TVA.
Formularul 709 se utilizează de către prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligația prevăzută mai sus, care nu au rezidență fiscală pe teritoriul României, în scopul înregistrării în vederea punerii la dispoziție a evidențelor, care se realizează prin intermediul unui formular electronic standard, până cel târziu la sfârșitul lunii care urmează după expirarea trimestrului calendaristic la care se referă informațiile.
După depunerea formularului 709, Agenția Națională de Administrare Fiscală atribuie prestatorului de servicii de plată și care nu are rezidență fiscală pe teritoriul României un număr de evidență, utilizat numai în vederea îndeplinirii obligației de punere la dispoziție a evidențelor prevăzute in Codul fiscal.
Prestatorii de servicii de plata pot fi oricare din operatorii de mai jos:
- instituții de credit;
- instituții emitente de monedă electronică în sensul legislației privind activitatea de emitere de monedă electronică;
- furnizori de servicii poștale giro care prestează servicii de plată potrivit cadrului legislativ național aplicabil;
- instituții de plată.
De reținut! Numărul de evidență nu reprezintă cod de identificare fiscală în sensul Titlului IV „Înregistrarea fiscală” din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane