ANAF: Modelul formularului 216 "Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare", în consultare publică
Telex » Știri 29 decembrie 2023
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordin pentru aprobarea modelului și conținutului formularului 216 "Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare". Inițiatorii reamintesc, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că, prin Legea nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung a fost reglementat impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează, se declară și se plătește, începând cu anul 2024, la termenele stabilite de lege, de următoarele persoane:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, depășește 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, termenul de declarare și plată a sumei datorate este până la data de 30 aprilie inclusiv a anului de impunere.
În cazul proprietăților reprezentând autoturisme, termenul de declarare și plată a sumei datorate este până la data de 31 decembrie inclusiv a anului de impunere.
În acest context a fost elaborat acest nou proiect de ordin, prin care se propune aprobarea modelului și conținutului formularului 216 ”Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”, precum și a instrucțiunilor de completare a acestuia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru