ANAF: Noi prevederi referitoare la Declarația 100
Numărul 9, 14-20 martie 2017 » Curier legislativ
Formularul 100 Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat va fi folosit și pentru declararea impozitului specific unor activități și a celui pe veniturile din pensii, potrivit dispozițiilor unui act normativ emis recent de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Ordinul președintelui ANAF nr. 869/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 175/10.03.2017, aduce și alte modificări OPANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă, în sensul actualizării Instrucțiunilor de completare a Formularului 100.
Astfel, potrivit ordinului citat, Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat este completat cu alte două poziții, respectiv Impozitul specific unor activități (poziția 72) și Impozitul pe veniturile din pensii (poziția 73). Așa cum am menționat într-un articol anterior publicat în CECCAR Business Magazine, actualizarea nomenclatorului a fost determinată de modificările legislative recente.
Astfel, prin Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, începând cu 1 ianuarie 2017 a fost prevăzută obligația de plată a impozitului specific pentru agenții economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 din lege.
De asemenea, prin OUG nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal au fost modificate condițiile de încadrare a persoanelor juridice române în categoria microîntreprinderilor (plafon de venituri – 500.000 euro).
Potrivit prevederilor art. I pct. 1 din Legea nr. 2/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, începând cu 1 februarie 2017, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. Ca urmare, plătitorii de venituri din pensii au, în continuare, obligația reținerii și virării impozitului pentru veniturile din pensii care depășesc suma neimpozabilă lunară. Totodată, potrivit art. I pct. 3 și pct. 9 din același act normativ, plătitorii de pensii au fost eliminați din categoria plătitorilor de venit care au obligația depunerii Formularului 112 Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.
De asemenea, în conformitate cu prevederile art. I pct. 6 din Legea nr. 2/2017, pentru persoanele cu venituri din pensii, contribuția de asigurări sociale de sănătate se suportă de la bugetul de stat. Potrivit prevederilor legale menționate, plătitorii de venituri din pensii declară obligațiile de plată la bugetul de stat prin Formularul 100.
Având în vedere cele de mai sus, așa cum se precizează și în referatul de aprobare ce a însoțit actul normativ în varianta de proiect, au fost necesare modificările introduse prin OPANAF nr. 869/2017.
Totodată, în ceea ce privește Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, a fost eliminată poziția 64 Impozit pe construcții.
OPANAF nr. 869/2017 modifică, cum am precizat mai sus, și Instrucțiunile de completare a Formularului 100, pentru a fi în concordanță cu noile prevederi legale.
De asemenea, în textul legislativ se introduce și o atenționare cu privire la obligațiile incluse în nomenclator. Astfel, instrucțiunile amintite sunt completate cu următoarea prevedere: „Obligațiile de plată prevăzute în nomenclator (...) pentru care, potrivit Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, sau altor legi care le reglementează, scadența și/sau termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie sunt scadente și/sau se declară până la data de 21 decembrie. În situația în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, creanțele fiscale sunt scadente și/sau se declară până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie”.
Reamintim că potrivit Calendarului obligațiilor fiscale pentru anul 2017, publicat pe site-ul ANAF, Formularul 100 se depune lunar, trimestrial sau la alte termene prevăzute de lege.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial