ANAF: O nouă procedură privind evaluarea și valorificarea bunurilor perisabile sau supuse degradării
Numărul 20-21, 30 mai - 12 iunie 2017 » Curier legislativ
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis recent un act normativ ce conține noi prevederi privind procedura de evaluare și valorificare de către organele fiscale, în regim de urgență, a bunurilor perisabile sau supuse degradării.
Ordinul nr. 1.517/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 398/26.05.2017, prevede, pe lângă procedura amintită, și modelele de formulare utilizate de organele aflate în subordinea ANAF în procesul de valorificare a acestor bunuri. Actul normativ, așa cum am menționat într-un articol publicat la rubrica Telex a CECCAR Business Magazine, la momentul lansării în dezbatere publică, are în vedere aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul colectării creanțelor bugetare.
Modalitățile de valorificare a bunurilor sechestrate de organele fiscale sunt prevăzute în Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căruia, dacă au fost sechestrate bunuri perisabile sau supuse degradării, acestea pot fi vândute în regim de urgență. Evaluarea și valorificarea acestor bunuri se efectuează de organele fiscale la prețul pieței.
Astfel, după cum se amintește și în referatul de aprobare ce a însoțit ordinul în varianta de proiect, prin actul normativ s-a încercat structurarea activităților ce trebuie întreprinse de organele fiscale competente în cazul vânzării în regim de urgență a bunurilor perisabile sau supuse degradării, sechestrate. În acest sens, ordinul conține dispoziții generale, prevederi referitoare la constituirea Comisiei de valorificare, evaluarea bunurilor perisabile sau supuse degradării, valorificarea acestora, precum și dispoziții cuprinzând atribuțiile Comisiei de valorificare.
Referitor la evaluarea bunurilor perisabile sau supuse degradării, actul normativ prevede că aceasta se face la prețul pieței de achiziție cu ridicata practicat de operatorii economici semnificativi care comercializează produse similare. Pentru determinarea prețului de evaluare a bunurilor, Comisia de valorificare va face cerere de ofertă către operatorii economici care comercializează produse similare și va calcula, de regulă, o medie aritmetică a cel puțin 3 prețuri obținute de la acești operatori. În cazul bunurilor supuse degradării fizice sau morale, de natura autovehiculelor, aeronavelor, ambarcațiunilor sau altor bunuri mobile, Comisia de valorificare stabilește prețul de evaluare prin metodă comparativă cu prețul utilizat pe piață de alți operatori.
- atunci când există riscul ca, prin trecerea timpului, valoarea bunurilor sechestrate să se diminueze semnificativ, să fie supuse degradării fizice sau morale;
- când măsura sechestrului privește bunuri a căror depozitare, întreținere sau conservare necesită cheltuieli disproporționate în raport cu valoarea bunului.
Totodată, procedura aprobată prin Ordinul nr. 1.517/2017 prevede că, în vederea începerii procedurii de valorificare a bunurilor menționate mai sus, organul de executare va solicita ca, în termen de cel mult 15 zile, instituția care a dispus măsura asigurătorie, precum și debitorul ale cărui bunuri au fost sechestrate asigurătoriu să își dea acordul asupra valorificării acestora.
Publicitatea bunurilor perisabile sau supuse degradării ce urmează a fi valorificate, după instituirea măsurilor asigurătorii/executorii, se va efectua prin publicarea de anunțuri pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice – portalul ANAF, precum și la sediul organului de executare, la locul de depozitare a bunurilor, precum și la sediul și domiciliul debitorului.
- Anunț privind valorificarea bunurilor perisabile sau supuse degradării;
- Proces-verbal privind desfășurarea și rezultatul procedurii de valorificare a bunurilor perisabile sau supuse degradării;
- Proces-verbal privind valorificarea bunurilor perisabile sau supuse degradării;
- Proces-verbal de predare-primire a bunurilor perisabile sau supuse degradării valorificate.
Prevederile Ordinului nr. 1.517/2017 intră în vigoare la data la care se abrogă OMFP nr. 2.389/2010, cu modificările și completările ulterioare.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice