ANAF: Proiectul de ordin pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale, publicat pentru consultare
Telex » Știri 26 noiembrie 2018
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pentru consultare, un proiect de ordin pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale. În Referatul de aprobare se precizează că, prin OUG nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative au fost modificate prevederile titlurilor IV şi V din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, fiind reglementat un nou mecanism care are ca scop simplificarea declarării şi plăţii impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de către persoanele fizice. Potrivit acestor prevederi legale, contribuabilii persoane fizice au obligaţia stabilirii şi declarării impozitului pe venit, contribuţiei de asigurări sociale şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate printr-o declaraţie unică, iar plata acestora se va efectua de contribuabili până la data de 15 martie a anului fiscal următor.
Prin OG nr. 30/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 au fost modificate o serie de dispoziţii ale Codului de procedură fiscală, printre care şi cele ale art. 163 alin. (2) care reglementează plata obligaţiilor fiscale de către contribuabili în contul unic. Potrivit acestor prevederi, debitorii efectuează plata obligaţiilor fiscale într-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru obligaţiile fiscale datorate.
Totodată, potrivit prevederilor alin. (6) ale aceluiaşi articol, Metodologia de distribuire a sumelor plătite în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF.
Avându-se în vedere modificările legislative menţionate, a fost elaborat acest proiect de ordin, care are în vedere armonizarea procedurii de distribuire şi stingere a sumelor plătite în contul unic prevăzută de Codul de procedură fiscală cu prevederile titlurilor IV şi V din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin acest proiect de ordin se prevede că obligaţiile fiscale datorate de contribuabili persoane fizice pentru veniturile estimate/realizate după data de 1 ianuarie 2018, stabilite prin ordin al președintelui ANAF, se plătesc în contul unic de disponibil 55.04 „Sume reprezentând impozit pe venit şi contribuţii sociale datorate de persoanele fizice, în curs de distribuire”, iar apoi se distribuie de către organul fiscal central competent, distinct pe fiecare buget sau fond, după caz, proporţional cu sumele datorate, în conturile 20.A.03.01.51 „Impozit pe venit aferent declaraţiei unice”, 22.A.21.03.48 „Contribuţii de asigurări sociale aferente declaraţiei unice” şi 26.A.21.05.49 „Contribuţii de asigurări sociale de sănătate aferente declaraţiei unice”, în următoarea ordine: a) obligaţii fiscale principale; b) obligaţiile fiscale accesorii aferente obligaţiilor principale.
De asemenea, proiectul de act normativ reglementează faptul că obligaţiile fiscale datorate de contribuabilii persoane fizice pentru veniturile realizate până la data de 31 decembrie 2017 se plătesc distinct, în conturile bugetare existente aferente fiecărei surse de venit.
Proiectul de ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale, precum şi Referatul de aprobare pot fi consultate pe site-ul ANAF, la secţiunea Transparenţă decizională.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile