ANAF: Proiectul Procedurii privind depunerea declarației pe propria răspundere privind modalitatea de plată a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, în consultare publică
Telex » Știri 20 octombrie 2022
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordin pentru aprobarea Procedurii privind depunerea declarației pe propria răspundere privind modalitatea de plată a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, precum și de constituire și executare a garanției. ANAF menționează, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că la 1 septembrie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 864 OUG nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, prin care s-au reglementat următoarele: ● la art. IV alin. (2) emiterea unui Ordin al președintelui ANAF prin care să se stabilească un model de declarație pe propria răspundere privind modalitatea de plată a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, precum și termenul de depunere a acesteia, pentru persoanele nerezidente care desfășoară tranzacții pe piața de energie din România; ● la art. IV alin. (7) emiterea unui Ordin al președintelui ANAF prin care să se stabilească procedura și condițiile de constituire și reîntregire a garanției de către persoanele nerezidente care desfășoară tranzacții pe piața de energie din România precum și condițiile de executare a garanției de către organul fiscal competent.
Potrivit Procedurii reglementate prin noul proiect de act normativ, persoanele nerezidente care desfășoară tranzacții pe piața de energie din România au obligația de a depune direct sau prin reprezentant, la organul fiscal central competent în administrarea acestora o declarație pe propria răspundere privind modalitatea de plată a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică. Termenul de depunere a declarației este: a) 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, pentru persoanele nerezidente care operează pe piețele de energie din România la această dată, precum și pentru cei aflați în curs de autorizare; b) 15 zile înainte de autorizare pentru a opera pe piețele de energie din România, pentru persoanele nerezidente care vor fi autorizate începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin.
Persoanele menționate sunt obligate să constituie garanție sub formă de cash colateral, respectiv, consemnare de mijloace bănești la o unitate a Trezoreriei Statului pe seama organului fiscal central, sau scrisoare de garanție bancară. Cuantumul garanției este de 1 milion euro, echivalent în lei, stabilit la cursul comunicat de Banca Națională a României la data constituirii garanției. Termenul de constituire a garanției este: a) 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, pentru persoanele nerezidente care operează pe piețele de energie din România la această dată, precum și pentru cei aflați în curs de autorizare; b) 15 zile înainte de autorizare pentru a opera pe piețele de energie din România, pentru persoanele nerezidente care vor fi autorizate începând cu data intrării în vigoare a acestui ordin.
Organul fiscal central execută garanția pentru stingerea contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, declarată și neachitată la termenul de plată prevăzut la art. 15 alin. (4) din OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare. În acest caz, organul fiscal central comunică o înștiințare persoanelor prevăzute la art.1 alin. (1), potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
În cazul executării garanției, persoanele menționate au obligația reîntregirii acesteia până la cuantumul prevăzut, în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării înștiințării.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național