ANAF propune modificarea formularului 204 „Declarație anuală de venit pentru asocieri fără personalitate juridică și entități supuse regimului transparenței fiscale”
Telex » Știri 24 martie 2021
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) propune, printr-un proiect de Ordin publicat pe site-ul instituţiei, modificarea şi completarea modelului și conţinutului formularului 204 „Declarație anuală de venit pentru asocieri fără personalitate juridică și entități supuse regimului transparenței fiscale”. Iniţiatorii precizează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, prin Legea nr.296/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, au fost modificate/completate unele dispoziții referitoare la veniturile din activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit. Astfel, la art.105 alin.(2) din Codul fiscal, a fost adăugată o nouă grupă de produse vegetale pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit. Totodată, potrivit noilor reglementări prevăzute la art.107 alin.(3) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul se stabileşte pe bază de norme de venit şi deţin suprafeţe destinate producţiei agricole vegetale/animale în localităţi/judeţe diferite, opțiunea privind încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile prevăzute pentru fiecare grupă de produse vegetale/animale de la art. 105 alin. (2) se va exercita la nivelul județului/județelor respectiv/e.
De asemenea – precizează reprezentanţii ANAF –, prin OUG nr.13/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și a Legii contabilității nr.82/1991, au fost aduse modificări în ceea ce privește termenul de depunere a declarației, în sensul că, în cazul asocierilor fără personalitate juridică în cadrul cărora se desfășoară activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe baza normelor de venit, declarația anuală de venit pentru asocieri fără personalitate juridică și entități supuse regimului transparenței fiscale se depune până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent. Totodată, prin actul normativ menționat, art.133 din Legea nr.227/2015 a fost completat cu unele dispoziții tranzitorii, prin introducerea alin.(15^7) care prevede că, în anul 2021, termenul de depunere a declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale, prevăzută la art.107 alin.(5) și art.125 alin.(4), este până la data de 15 aprilie 2021 inclusiv.
Astfel, modificările propuse prin proiect vizează „Anexa nr.....privind calcularea venitului net anual impozabil din activități agricole, impuse pe bază de norme de venit, la nivelul asocierii fără personalitate juridică” la formularul 204 şi sunt, în principal, următoarele: ▪ la rubrica „Date pentru stabilirea venitului net anual impozabil din activități agricole, impuse pe bază de norme de venit”, se va completa denumirea județului pe raza căruia se desfășoară activitatea agricolă; ▪ la rd.15 al tabelului „Produse Vegetale” din anexa menţionată, a fost introdusă grupa vegetală „Căpșun”.
Totodată, au fost actualizate în mod corespunzător și instrucțiunile de completare a declarației.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național