ANAF propune modificarea Nomenclatorului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic
Telex » Știri 3 noiembrie 2022
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat în consultare publică un proiect de ordin pentru modificarea Nomenclatorului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic.
Potrivit referatului de aprobare ce însoțește proiectul normativ, „dispozițiile OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative au completat prevederile art. 155 alin. (1) lit. a1) și art. 168 alin. (71) ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în sensul eliminării facilității de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 lei, pentru partea ce depășește suma lunară de 4.000 lei, pentru fiecare drept de pensie”.
Totodată, menționează reprezentanții ANAF, prin OG nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au fost modificate și completate prevederile art. 146 alin. (59) și art. 168 alin. (61) din Codul fiscal, potrivit cărora, începând cu veniturile aferente lunii august 2022, s-a introdus, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial al căror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, obligația plății contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, la nivelul contribuțiilor aferente salariului minim brut pe țară garantat în plată. În situația în care cuantumul contribuțiilor datorate de salariați este mai mic decât cele datorate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile, diferența se suportă de angajator/plătitor de venit.
Ca atare, în Nomenclatorul „Creanțe fiscale” din Ordinul comun al președintelui ANAF, președintelui CNPP, președintelui CNAS și președintelui ANOFM nr. 1.667/2.194/772/4.079/2022 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate au fost create trei poziții distincte pentru stabilirea de către contribuabil a contribuțiilor, respectiv pozițiile 23 „Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pensionari, care realizează venituri din pensii, pentru partea de venituri care depășește suma lunară de 4000 lei”, 24 „Contribuția de asigurări sociale suportată de angajatorul/plătitorul de venit, după caz” și 25 „Contribuția de asigurări sociale de sănătate suportată de angajatorul/plătitorul de venit, după caz”.
„Având în vedere prevederile mai sus invocate, este necesară introducerea în Nomenclatorul obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic de disponibil 55.03 Sume încasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în curs de distribuire a celor trei contribuții anterior precizate”, se arată în documentul citat.
Proiectul de ordin privind completarea anexei la Ordinul președintelui ANAF nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic poate fi consultat pe site-ul ANAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile