ANAF propune modificări la reglementările privind activitatea de asistență la recuperare a sumelor reprezentând TVA datorată de contribuabilii care utilizează unele regimuri speciale
Telex » Știri 6 iulie 2023
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune, printr-un proiect de Ordin publicat în transparență decizională, modificarea și completarea Anexei nr. 1 la OPANAF nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creanțelor bugetare reprezentând TVA datorată de contribuabilii care aplică regimurile speciale prevăzute de art. 314, 315 și 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Reamintim că art. 314 din Codul fiscal are în vedere regimul special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite în Uniunea Europeană, art. 315 – regimul special pentru vânzările intracomunitare de bunuri la distanță, pentru livrările de bunuri interne efectuate de interfețele electronice care facilitează aceste livrări și pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar nu în statul membru de consum, iar art. 3152 – regimul special pentru vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe.
ANAF menționează, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că, prin OUG nr. 59/2021 au fost aduse modificări și completări Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prin actul normativ au fost transpuse în legislația națională o serie de reglementări europene referitoare, între altele, la anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru prestările de servicii și vânzările de bunuri la distanță.
În ceea ce privește activitatea de asistență la recuperare a sumelor reprezentând TVA datorată de contribuabilii care utilizează regimurile speciale a fost elaborat proiectul de modificare și completare a OPANAF nr. 10/2022, având în vedere atât situația în care România este stat membru de înregistrare, cât și situația în care România este stat membru de consum.
ANAF menționează, de asemenea, că, pentru situația în care România este stat membru de înregistrare, în proiectul de ordin au fost introduse precizări distincte pentru situația în care contribuabilii care utilizează regimurile speciale nu au domiciliul fiscal pe teritoriul României, cât și pentru situația când contribuabilii care utilizează regimurile speciale au domiciliul fiscal pe teritoriul României.
Astfel, pentru pentru cazul în care contribuabilii care utilizează regimurile speciale nu au domiciliul fiscal pe teritoriul României, proiectul de ordin a fost completat cu precizarea că organul fiscal competent procedează la formularea unei cereri de asistență reciprocă la recuperare în conformitate cu prevederile Titlului X - „Aspecte internaționale”, Cap III - „Asistență reciprocă în materie de recuperare a creanțelor în baza regulamentelor europene și a convențiilor internaționale la care România este parte” din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, indicând în cerere contul prevăzut la pct. 2, fiind aplicate în mod corespunzător dispozițiile Capitolului II „Procedura de evidență și plată a sumelor reprezentând TVA în situația în care România este stat membru de înregistrare” din OPANAF nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creanțelor bugetare reprezentând TVA datorată de contribuabilii care aplică regimurile speciale prevăzute de art. 314, 315 și 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
De asemenea, în situația în care contribuabilii care utilizează regimurile speciale au domiciliul pe teritoriul României, au fost introduse în proiectul de ordin precizări referitoare la transferul în străinătate al sumelor recuperate în cadrul activității de asistență la recuperare, reprezentând TVA datorată de contribuabilii care utilizează regimurile speciale, în străinătate, în sensul că sunt aplicabile prevederile OPANAF nr. 2288/2019 privind procedura de transfer al sumelor recuperate în cadrul asistenței reciproce la recuperare și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare.
Totodată, pentru simplificarea procedurii de transfer în cazul în care România este stat membru de consum, proiectul de ordin prevede ca, în cererile de asistență la recuperare formulate de organul fiscal competent în conformitate cu prevederile Cap. II - ”Asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de taxe, impozite, drepturi și alte măsuri” sau Cap. III - „Asistență reciprocă în materie de recuperare a creanțelor în baza regulamentelor europene și a convențiilor internaționale la care România este parte” ale Titlului X - Aspecte internaționale din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, să fie indicat contul prevăzut la pct. 2 fiind aplicate în mod corespunzător dispozițiile Capitolului III “Procedura de evidență și plată a sumelor reprezentând TVA în situația în care România este stat membru de consum” din OPANAF nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creanțelor bugetare reprezentând TVA datorată de contribuabilii care aplică regimurile speciale prevăzute de art. 314, 315 și 3152 din Codul fiscal.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice