ANAF propune noi termene până la care operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale au obligația conectării lor la sistemul informatic al Agenției
Numărul 11, 24-30 mar. 2021 » Curier legislativ
Marii contribuabili urmează să fie conectați până la 30 iunie, iar cei mici și mijlocii până la 30 noiembrie 2021
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat un proiect de Ordin privind procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF. Proiectul – publicat pe site-ul instituției, la rubrica Transparență, pentru consultare – reglementează, totodată, data începând cu care aparatele de marcat electronice fiscale se conectează la sistemul informatic al ANAF. Potrivit Referatului de aprobare a actului normativ, inițiatorii au avut în vedere, între altele, contextul pandemic concretizat prin prelungirea succesivă a stării de alertă și consecințele acestuia, care a condus la extinderea perioadei în care erau prevăzute întâlniri interinstituționale, „precum și acțiuni imperios necesare pentru derularea unor procese tehnice fără de care tehnicienilor de service le este imposibilă desfășurarea atribuțiilor esențiale pentru atingerea obiectivului”. De asemenea, s-a ținut cont de testele de performanță și securitate efectuate asupra aplicației informatice necesară implementării proiectului de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, care au relevat necesitatea unor ajustări în scopul consolidării aplicației software. Inițiatorii mai precizează, în Referatul de aprobare, că Centrul Național pentru Informații Financiare, structură care a elaborat soluția tehnică necesară implementării procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, a informat Agenția Națională de Administrare Fiscală că data de 31.03.2021 este termenul la care aplicația software va fi dată în producție.
„În acest context, s-a luat decizia elaborării unui proiect de ordin nou, prin care sunt stabilite noi termene până la care operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale au obligația conectării acestora la sistemul informatic al ANAF”, menționează reprezentanții ANAF.
Astfel, potrivit proiectului, conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale se realizează pe categorii de contribuabili, începând cu data de 31 martie 2021, cu respectarea următoarelor termene: ♦ până la 30 iunie 2021 operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili; ♦ până la 30 noiembrie 2021 operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici; ♦ operatorii economici care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 decembrie 2021, la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal.
Prin excepție, operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice au obligația completării și transmiterii declarației prevăzută în anexa nr. 2 la acest ordin cu respectarea următoarelor termene: ♦ până la 30 iunie 2021 – marii contribuabili; ♦ până la 30 noiembrie 2021 – contribuabilii mici și mijlocii; ♦ în termen de 2 zile lucrătoare de la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal – operatorii economici care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 decembrie 2021.
Proiectul prevede că, lunar, ANAF transmite către operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale, prin intermediul serviciului „Spațiul Privat Virtual”, mesaje despre eventualele disfuncționalități privind fișierele transmise de la aparatele de marcat electronice fiscale către sistemul informatic.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane