ANAF propune o procedură de stabilire a TVA datorate României de CE sau de instituții înființate în temeiul dreptului UE pentru situații specifice
Telex » Știri 27 octombrie 2022
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea Procedurii de stabilire a taxei pe valoarea adăugată datorate în România, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de către Comisia Europeană sau de către o agenție ori un organism înființat în temeiul dreptului Uniunii Europene, aferentă contravalorii livrării/prestării pentru care s-a aplicat scutirea de taxă, potrivit art. 294 alin. (1) lit. k1) din Codul fiscal, dar destinația bunurilor/serviciilor a fost schimbată, precum și a modelului și conținutului unor formulare.
ANAF menționează, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că, prin OG nr.8/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost introdus în Codul fiscal art. 294 alin. (1) lit. k1), ale cărui prevederi se referă la aplicarea scutirilor de TVA pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate către Comisia Europeană sau către o agenție ori un organism înființat în temeiul dreptului Uniunii Europene, în cazul în care achiziționarea bunurilor sau serviciilor respective se face în scopul îndeplinirii sarcinilor care îi sunt conferite prin dreptul Uniunii Europene pentru a combate pandemia COVID-19. În acest sens, MF, prin OMF nr.1.345/2021, a aprobat Normele privind aplicarea prevederilor art. 293 alin. (1) lit. f1), art. 293 alin. (3), art. 294 alin. (1) lit. k1) și ale art. 294 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Potrivit art. 2 alin. (3) din aceste norme, în situația în care condițiile pentru scutirea de taxă încetează să se aplice, Comisia Europeană/agenția/organismul informează organul fiscal cu privire la fiecare bun/serviciu a cărui destinație a fost schimbată și momentul schimbării destinației. Informarea este însoțită de copii ale documentelor pe baza cărora organul fiscal să poată stabili TVA datorată. Organul fiscal competent, respectiv Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți, emite, pe baza informării și a documentelor anexate, decizia de impunere referitoare la taxa de plată aferentă contravalorii livrării/prestării pentru care s-a aplicat scutirea de TVA. Pe baza deciziei, Comisia Europeană, agenția ori organismul în cauză achită taxa de plată până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care condițiile pentru aplicarea scutirii au încetat să se aplice.
În aceste condiții este necesară elaborarea unei proceduri de stabilire a taxei pe valoarea adăugată datorate în România de către Comisia Europeană sau de către o agenție ori un organism înființat în temeiul dreptului Uniunii Europene, aferentă contravalorii livrării/prestării pentru care s-a aplicat scutirea de taxă, prevăzută la art. 294 alin. (1) lit. k1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în situația în care condițiile pentru aplicarea scutirii încetează să se aplice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial