ANAF va modifica formularul „Proces-verbal privind calculul creanțelor fiscale accesorii sau altor sume care nu au fost stabilite în titlul executoriu”
Telex » Știri 17 august 2022
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională un proiect de Ordin pentru modificarea OPANAF nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale, precum și pentru modificarea OPANAF nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe lichide și exigibile de la autorități sau instituții publice, cu modificările și completările ulterioare.
Prin OPANAF nr. 63/2017 au fost aprobate modelele unor formulare utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale, inclusiv formularul „Proces-verbal privind calculul creanțelor fiscale accesorii sau altor sume care nu au fost stabilite în titlul executoriu”. Din practica organelor fiscale s-a constatat necesitatea existenței unui formular de proces-verbal privind calculul creanțelor fiscale accesorii sau altor sume care nu au fost stabilite în titlul executoriu, în cazul situațiilor în care a fost atrasă răspunderea solidară pentru mai multe persoane prin titluri de creanță sau titluri executorii, cum ar fi: decizie de atragere a răspunderii solidare, hotărâri judecătorești definitive, decizii de recuperare a ajutoarelor de stat etc.
Aceste accesorii se vor calcula și comunica atât debitorilor, cât și persoanelor răspunzătoare de către organele de executare silită coordonatoare.
Ulterior, după confirmarea de primire a acestora, procesele-verbale se vor comunica și organelor fiscale competente în administrarea obligațiilor fiscale datorate de persoana/persoanele răspunzătoare.
Prin proiectul de act normativ supus consultării publice, s-a avut în vedere modificarea Anexei nr. 23 din OPANAF nr. 63/2017, cu modificările și completările ulterioare, în sensul cuprinderii unor precizări cu privire la: a) indicarea persoanelor care sunt răspunzătoare în solidar cu debitorul pentru achitarea obligațiilor fiscale accesorii sau a altor sume care nu au fost stabilite în titlul executoriu, stabilite prin procesul-verbal; b) competența de emitere a procesului – verbal, respectiv organul de executare silită coordonator.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național