Analiză: Anul 2022 a fost profitabil pentru sectorul imobiliar; ritmul de vânzări a frânat după începerea războiului
Telex » Știri 23 decembrie 2022
Anul 2022 a fost unul profitabil pentru sectorul imobiliar, însă numărul mic de autorizații de construcție emise a dus la scăderea ritmului pentru construcțiile noi, în timp ce vânzările au crescut pentru toate tipurile de locuințe, de la low la high class, susțin reprezentații unor companii de pe piața imobiliară, relatează Agerpres. Totodată, specialiștii sectorului imobiliar avertizează că ritmul neuniform de dezvoltare a pieței poate duce, pe termen lung, la blocaje majore.
"Mai mult ca niciodată, anul 2022 a fost anul în care terenurile cu PUZ deja făcut și cu autorizații luate sau în curs de autorizare au fost la mare căutare, mai ales în rândul dezvoltatorilor. Totul din cauza blocajului eliberării autorizațiilor de construcție în București. Acest lucru funcționează, însă, ca soluție pe termen scurt, pentru că se vor epuiza terenurile eligibile pentru dezvoltarea de proiecte rezidențiale. Bani în piață există, cerere există, însă dezvoltatorii au nevoie de sprijinul autorităților pentru a putea oferi clienților diversitate și inovație", a declarat Rafela Nebreda, Owner Imoteca - The Residential Experts.
Pe de altă parte, blocajul autorizațiilor de construcție în București și creșterea ratei inflației au dus la o evoluție neuniformă în piață - deși prețurile au rămas constante, discounturile și ofertele au fost mai puține decât în anii precedenți, unii dezvoltatori fiind nevoiți să mărească prețurile.
"Atât creșterea vânzărilor, cât și dezvoltarea de proiecte noi nu pot fi calculate per genere. Toate au fost variabile, în funcție de produs. De exemplu, în 2022, am observat o creștere a vânzărilor cu 10%-15% pentru locuințe medii sau premium finalizate sau în curs de finalizare, în timp ce segmentul apartamentelor ieftine a înregistrat creșteri mai mici. Luând în considerare situația economică și încetinirea construcțiilor, piața de apartamente low-cost nu mai este atât de variată ca în anii precedenți și nici dezvoltatorii nu au mai putut oferi reduceri mari de preț. Prin urmare, unii clienți cu bugete mai mici aleg să le aloce locuințelor vechi, cererea fiind astfel echilibrată între apartamente noi și apartamente vechi. Contrar aparențelor, acest lucru nu reflectă o dinamică sănătoasă a pieței, întrucât trebuie să existe diferențe de preț și de volum între vechi și nou", a afirmat Oana Ivan, Managing Partner Imoteca - The Residential Experts.
Conform analizei, achizițiile locuințelor în stadiu final de construcție sau deja finalizate au fost cele mai căutate în 2022, chiar dacă există o mică diferență față de oferta de preț a locuințelor în stadiu de proiect.
"O schimbare importantă pe care am observat-o a fost la nivelul deciziei de achiziție. Majoritatea contractelor de vânzare-cumpărare au fost încheiate pentru apartamente deja finalizate sau în curs de finalizare, contrar anilor trecuți când vânzările locuințelor în stadiu de proiect erau mult mai mari. Putem spune că vorbim despre un public mult mai educat, despre o piață care a evoluat din toate punctele de vedere și care a găsit o constantă calitate-preț benefică pentru ambele părți - atât din perspectiva cumpărătorului, cât și a dezvoltatorilor", a declarat Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital Development.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial