Analiză: Aproape 100 de milioane de atacuri cibernetice de tip „brute force”, descoperite în martie în țările aflate în carantină
Telex » Știri 27 mai 2020
Numărul total de atacuri informatice de tip „forţă brută” („brute force”) din ţările aflate în carantină a ajuns la aproape 100 de milioane, în luna martie, triplu în comparaţie cu datele din februarie, arată o analiză publicată de experţii de la Kaspersky, citată de Agerpres. Atacurile de forţă brută reprezintă o încercare de a afla numele de utilizator şi parola pentru RDP (unul dintre cele mai populare instrumente de acces de la distanţă pentru staţiile de lucru sau servere), testând aleatoriu diferite opţiuni, până când este descoperită combinaţia corectă. „Odată ce a reuşit să facă acest lucru, atacatorul obţine acces de la distanţă la computerul vizat din reţea, ceea ce îi permite să facă aproape orice cu dispozitivul - de la spionaj, la furtul de informaţii”, subliniază sursa citată.
Potrivit datelor, pentru luna martie, numărul total de atacuri de tip forţă brută din ţările selectate a crescut de la 26.763.176 la 96.724.857, o creştere de 236% faţă de numărul total de atacuri din februarie.
De asemenea, experţii Kaspersky subliniază că protocolul RDP nu este singurul vulnerabil la ameninţările cibernetice şi au descoperit, la sfârşitul anului trecut, 37 de vulnerabilităţi în patru implementări ale VNC, un alt protocol popular de acces de la distanţă. „Multe companii au fost nevoite să treacă foarte rapid la munca de la distanţă, fără a avea timp să se asigure că măsurile de securitate adecvate sunt puse la punct. Acest lucru le-a făcut mai susceptibile la aceste tipuri de atacuri, întrucât angajaţii lor trebuie să se conecteze la resursele companiei de la calculatoarele lor de acasă, care sunt adesea conectate la reţele cu o protecţie minimă. Pe măsură ce activitatea de la distanţă continuă, angajaţii ar trebui să ia măsuri suplimentare de securitate - începând cu crearea unei parole puternice pentru instrumentele de acces de la distanţă”, spune Dmitry Galov, security researcher la Kaspersky.
Specialiştii recomandă ca, atunci când utilizatorii se conectează la reţele corporative de acasă - indiferent de instrumentele utilizate - să ia o serie de măsuri, printre care: utilizarea de parole diferite şi puternice pentru accesarea resurselor companiei, actualizarea tuturor softurilor de pe dispozitiv la cea mai recentă versiune, folosirea criptării pe dispozitivele utilizate în scopuri de muncă şi realizarea unor copii de rezervă ale datelor critice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial