Analiză: Aproximativ o treime dintre investitorii în tehnologie au în plan extinderea portofoliilor, în 2023
Numărul 2-3, 18-31 ian. 2023 » Conectarea la era digitală
Nevoia de digitalizare este în continuare mare în Europa, iar aproximativ o treime dintre investitorii în ecosistemul tech caută să își lărgească portofoliul, în 2023, restul manifestând un nivel crescut de prudență, arată o analiză publicată de grupul de investitori TechAngels, citată de Agerpres. "Lucrurile sunt deocamdată în aceeași zonă de incertitudine în care au fost ultimele trimestre ale lui 2022, ceea ce va favoriza start-up-urile deja investite (dacă sunt suficient de capitalizate), în dauna investițiilor noi, deci mă aștept să vedem mai degrabă runde follow-up decât noi investiții. Și în România și în restul Europei, apetitul de investiții noi a scăzut, dar am remarcat, în schimb, o creștere a interesului pentru evenimente de profil, pentru creșterea comunităților și dialog. Din păcate, cred în continuare că majoritatea startup-urilor care nu-și doresc să crească dincolo de granițele țării sunt mai degrabă neinvestibile într-o logică de angel investment/venture capital", a subliniat Mălin Ștefănescu, președintele celei mai extinse rețele de investitori de tip angel din România.
Conform specialiștilor, pentru mai puțin de 15% dintre investitori anul trecut a fost unul bun. Astfel, s-au înregistrat deschideri de runde de peste 300 de milioane de euro (din surse publice, anunțuri ale start-up-urilor, platformelor sau fondurilor de investiții), însă "s-a întâmplat ca acestea să nu se materializeze, sau să se închidă la valori mai mici decât cele estimate".
"Războiul din Ucraina nu s-a terminat, criza energiei continuă, nevoia de digitalizare este în continuare mare, AI a luat caimacul atenției încă de la începutul anului, securitatea tech și personalizarea serviciilor sunt tendințe care se bat uneori cap în cap. Predicțiile, ca de obicei, sunt riscante, cu atât mai mult în acest mediu. Dacă totuși bursele de valori își vor reveni și vor arăta că economiile se înscriu pe o direcție bună, atunci și apetitul de investiții în start-up-uri va crește pentru toate categoriile. O analiză a opiniilor individuale exprimate de membrii TechAngels arată că aproximativ o treime din investitori caută să își lărgească portofoliul, restul manifestând un nivel crescut de prudență, în sensul că, fie își vor diminua volumul de investiții, fie vor rămâne în expectativă în următoarea perioadă. În privința evoluțiilor din ecosistemul tech, percepția este că relația dintre grupurile de angels locale este una foarte bună și probabil va continua să se îmbunătățească", se menționează în analiza de specialitate. O altă tendință a anului 2022 care a fost remarcată de investitori a fost scăderea numărului și calității start-up-urilor față de anii anteriori, probabil din cauza pandemiei și a incertitudinilor economice generate de aceasta.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice