Analiză: Cele mai bune plasamente financiare în perioada 2017-2020 – bursă, aur, rezidențial
Telex » Știri 7 iulie 2020
Cele mai bune plasamente financiare în perioada 2017 – 2020 au fost reprezentate de achiziționarea de acțiuni cotate la Bursa de Valori București (BVB), urmate de achiziționarea de locuințe în vederea obținerii unui randament anual din închiriere, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară SVN Romania, informează Mediafax. Cel mai bun plasament financiar în euro în ultimii trei ani a fost reprezentat de acțiunile care intră în componența indicelui bursier BET, care a înregistrat o creștere totală de 50,94% între 2017 și 15 iunie, potrivit calculelor SVN. Cea mai bună evoluție anuală s-a înregistrat în 2019, în timp ce în primul semestru din acest an s-a consemnat o scădere.
Următorul plasament financiar în funcție de randamentul din ultimii trei ani și jumătate este reprezentat de segmentul rezidențial. Astfel, cei care au achiziționat locuințe în vederea închirierii ulterioare au putut obține un randament anual în euro de aproximativ 6%, în perioada 2017-2020 obținându-se un randament mediu total de aproximativ 25,4%. Calculele SVN România arată, spre exemplu, că achiziționarea unui apartament nou finalizat în zona Aviației a adus un randament anual în perioada amintită, incluzând și costul mobilării, care a variat între 6,20% și 6,60%, în funcție de proiect și momentul achiziției. Dacă se ia în calcul și creșterea prețurilor înregistrată în ultimii trei ani și jumătate, de aproximativ 21%, câștigul total al unui plasament financiar pe segmentul rezidențial urcă la 46,4%.
Aurul a reprezentat un alt plasament financiar foarte profitabil în perioada 2017 – 2020, cu un randament mediu total în euro de 40,32%, potrivit sursei citate. Cel mai mare câștig, de aproape 27%, a fost obținut în ultimele 12 luni, primul semestru din 2020, marcat de pandemia COVID-19, aducând cel mai ridicat câștig din perioada analizată.
Depozitele bancare, garantate in limita plafonului de 100.000 de euro, reprezintă cea mai sigură metodă de păstrare a disponibilităților financiare, însă oferă și cele mai reduse câștiguri – de doar 1,55% în total, în euro, în ultimii trei ani și jumătate.
Au fost luate în calcul evoluțiile anuale în euro ale indicelui bursier BET, ale cotației aurului (XAU), iar pentru randamentele de pe segmentul rezidențial s-au luat în calcul prețul unui apartament nou cu două camere finalizat în zona Aviației, al costurilor de mobilare și chiriile percepute pe piață. Nu au fost luate în considerare costurile asociate reprezentate de comisioanele brokerilor, costurile de deținere și administrare ale unei cantități de aur, costurile de retragere a sumelor în euro și taxele și impozitele aferente fiecărui câștig financiar.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice