Analiză: Cererea pentru case în trimestrul III, în creștere cu peste 50% față de aceeași perioadă din 2019
Telex » Știri 27 octombrie 2020
Noul context social determinat de criza Covid-19 a adus modificări în ceea ce priveşte interesul locativ al românilor, astfel că a crescut cu peste 50% cererea pentru achiziţia de case în trimestrul al treilea al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unei analize realizate de reţeaua de birouri imobiliare francizate, RE/MAX România, citată de Agerpres. „Starea de urgenţă, respectiv izolarea socială, a reprezentat factorul declanşator al acestor schimbări, iar potrivit informaţiilor noastre tendinţa se va menţine. Având în vedere evoluţia pandemiei şi ameninţarea unei noi situaţii de lockdown, dar şi accesul facil la creditare, considerăm că cererea pentru case atât urbane, cât şi limitrofe marilor oraşe, va fi în creştere şi în perioada următoare”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.
Potrivit autorilor studiului, în trimestrul al treilea al acestui an s-a înregistrat o creştere a cererii cu 54,3% a acestui tip de proprietăţi faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Totodată, cererea de case a crescut cu circa 125% în lunile ulterioare stării de urgenţă, respectiv iunie-septembrie 2020 faţă de perioada ianuarie-martie 2020, procente înregistrate cumulat pe segmentele vânzare şi închiriere. „Cele mai multe cereri s-au înregistrat în oraşe mari ale ţării, cu o puternică piaţă imobiliară, în top trei fiind Bucureşti, Cluj şi Braşov. Printre principalele criterii de selecţie solicitate de posibilii cumpărători sau chiriaşi se numără preponderent în această ordine – suprafaţa construită, suprafaţa terenului, locaţia şi preţul”, se menţionează în comunicat.
Totodată, specialiştii au remarcat şi creşterea interesului pentru apartamentele mai mari, în special pentru cele cu terase generoase sau grădini. La nivel general, cererea pentru apartamente a cunoscut o creştere de 17,5% în trimestrul al treilea al acestui an, faţă de trimestrul al treilea din 2019.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național