Analiză Deloitte: În primele nouă luni, piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a atins 2 miliarde de euro
Numărul 39, 17-23 oct. 2017 » Analize și sinteze
În trimestrul al 3-lea s-au anunțat câte două achiziții pe săptămână
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a atins 898 de milioane de euro în trimestrul al III-lea al acestui an, potrivit surselor publice și tranzacțiilor cu valoare comunicată, relevă o analiză realizată de Deloitte România. În ceea ce privește numărul tranzacțiilor, centralizându-le și pe cele cu valoare nedeclarată, au fost anunțate 28 de achiziții, în medie, câte două în fiecare săptămână. Față de perioada similară a anului trecut, valoarea tranzacțiilor s-a triplat, iar numărul lor a crescut cu 20%.
„În primele nouă luni ale anului, piața M&A a atins deja 2 miliarde de euro, iar ceea ce este și mai impresionant, totalul nu s-a realizat datorită unor megatranzacții, ci mulțumită a șase tranzacții între 100 și 500 de milioane de euro. Ultimul trimestru este, conform tendinței istorice, cel mai important din an și, ținând cont de tranzacțiile care se negociază în prezent, ne așteptăm să mai adauge încă un miliard de euro la total”, a spus Ioana Filipescu, partener consultanță fuziuni și achiziții la Deloitte România.
În această perioadă, valoarea medie a unei tranzacții a fost de 56 de milioane de euro, evidențiind tendința de creștere a valorii tranzacțiilor M&A. Deoarece numeroase tranzacții au valori nedeclarate, Deloitte a încercat să atribuie o valoare estimativă fiecăreia dintre ele pentru a determina valoarea totală a pieței de M&A din România. Astfel, în trimestrul al III-lea al anului, valoarea totală a pieței de M&A este estimată a fi între 1,1 și 1,2 miliarde de euro.
Totodată – precizează analiștii Deloitte –, faptul că în acest trimestru au fost anunțate cinci tranzacții, fiecare având o valoare de peste 100 de milioane de euro, iar patru dintre ele s-au și fructificat, a reprezentat o performanță care nu a mai fost înregistrată în ultimii doi ani.
Achiziția complexului hotelier Radisson de către Revetas Capital pentru suma de 177,5 milioane de euro stabilită în urma unei proceduri competitive a fost cea mai mare tranzacție a trimestrului. „Valoarea cu care s-a vândut hotelul va deveni o referință pentru alte hoteluri de 5 stele din România. Ne așteptăm să vedem mai multe tranzacții de acest gen”, a mai spus Filipescu.
Achiziția pachetelor minoritare deținute de Fondul Proprietatea în subsidiarele sale de către Electrica, în valoare de 165 de milioane de euro, a fost a doua cea mai mare tranzacție a trimestrului și este concluzia îndelung așteptată a unei tranzacții ce se discuta de ani. Achiziția face parte din strategia Fondului Proprietatea de lichidare a participațiilor.
Deloitte precizează că studiul include tranzacțiile anunțate în perioada relevantă cu valoare declarată sau estimată a fi între 5 și 500 de milioane de euro. Tranzacțiile sub această limită nu sunt considerate relevante pentru piața de M&A din România, iar cele peste limită sunt megatranzacții care au un impact ce poate denatura analiza trimestrială.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național