Analiză: Investitorii români încep să folosească inteligența artificială
Numărul 42, 25-31 oct. 2023 » Analize și sinteze
Investitorii români încep să folosească inteligența artificială, dar o folosesc și ca instrument pentru a-și alege activele și a-și gestiona investițiile, arată cel mai recent sondaj al platformei eToro, citat de Agerpres. "Investitorii români sunt foarte încrezători în investițiile lor și se pregătesc să contribuie mai mult la portofoliile lor în acest trimestru. Aceștia sunt atrași de tehnologie, investesc în inteligența artificială, dar o folosesc și ca instrument pentru a-și alege activele și a-și gestiona investițiile", susține analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
Potrivit sursei citate, recenta revenire a pieței bursiere din SUA a fost determinată de tehnologie și în special de inteligența artificială. Acest lucru este evidențiat și de investitorii români, care au arătat un interes sporit pentru domenii de investiții pe termen lung, conexe, cum ar fi transformarea digitală (IA, VR, cloud computing). Procentajul acestora a crescut de la 34% în martie la 42% la sfârșitul trimestrului al treilea.
Ascensiunea IA începe să ajungă în portofoliile investitorilor, 19% declarând că folosesc IA în gestionarea investițiilor lor și 43% fiind gata să o încerce. De asemenea, 42% dintre investitorii pregătiți să folosească IA consideră că acesta este viitorul investițiilor, iar 37% o folosesc pentru a economisi timp în efectuarea analizelor de piață. Un sfert dintre investitori cred că IA va lua decizii investiționale mai bune decât ei.
Între timp, în urma scandalurilor care au zguduit domeniul cripto, interesul investitorilor pentru domeniile de investiții pe termen lung legate de acesta, cum ar fi activele cripto și plățile digitale, a scăzut de la 45% la 36% în ultimele șase luni, arată analistul. Până în prezent, 82% dintre investitorii români sunt foarte încrezători în alegerile lor investiționale.
În timp ce procentajul investitorilor care au în portofoliu active cripto a crescut de la 49% la 54% în ultimele 6 luni, importanța acestor active în portofoliile investitorilor a scăzut. Doar 11% au mai mult de jumătate din portofolii formate din cripto, față de 18% în urmă cu 6 luni. De asemenea, doar 4% au mai mult de trei sferturi din portofoliu format din cripto, față de 8% la sfârșitul lunii martie a acestui an.
"Motivele pentru care românii investesc sunt diverse. Cei mai mulți investitori (55%) caută să-și suplimenteze venitul, alții (49%) urmăresc securitatea financiară pe termen lung, 46% încearcă să obțină independența financiară, iar 37% au un obiectiv legat de pensie. Până în prezent, 39% dintre investitori au declarat că reușesc să își atingă obiectivul, 9% dintre investitori au declarat că nu reușesc, iar pentru 51% este prea devreme pentru a se pronunța", arată sondajul eToro. Potrivit analistului Bogdan Maioreanu, investitorii încearcă să își atingă obiectivele de investiții folosind diferite clase de active. Mai mult de jumătate dintre investitorii români (54%) au în portofoliu o formă de activ cripto, 49% investesc la BVB, iar 35% investesc pe piețele de acțiuni internaționale. În această perioadă de dobânzi ridicate, 43% dintre investitorii români au în portofolii obligațiuni sau instrumente cu venit fix naționale, iar 30% dețin mărfuri fungibile (petrol, aur, argint, cupru etc.). Forex este o altă categorie populară, 59% dintre investitori investind în ea, iar 72% au în portofolii și numerar. Acest nivel ridicat al investitorilor care dețin numerar înseamnă că aceștia se pregătesc să investească mai mult în viitorul apropiat. În acest trimestru, 50% dintre investitorii români doresc să crească suma cu care contribuie la portofoliile lor, în timp ce 45% o vor păstra la fel.
De asemenea, când vine vorba despre acțiuni, 65% dintre investitorii români au investit în instituții ce oferă servicii financiare (bănci și asigurări), 47% dețin companii din sectorul de tehnologie, 44% dețin proprietăți imobiliare (REITS), 43% utilități și 40% acțiuni din energie (petrol, gaze), mai arată sondajul eToro Retail Investor Beat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice